leerwerk bedrijf de enk in lemelerveld viert vrijdag 20 april het 5 jarig bestaan

  Joop Holtmaat (midden) met Pascal – die al vanaf het begin als deelnemer verbonden is aan De Enk – en deelnemer Rianne. Zij is er het laatst bijgekomen.

  Als stichting kan Leer- en werkbedrijf de Enk dan weer vooruit en kunnen de grote verbouwingsplannen die op stapel staan om van De Enk een modern en toekomstgericht bedrijf te maken, worden uitgevoerd. Het belooft dan ook een extra druk jaar te worden voor De Enk.

  Holtmaat heeft in het verleden in grote instellingen gewerkt, waar hij zich voor veel projecten heeft ingezet. In Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg, waar hij als vrijwilliger actief was, liep al een dergelijk project. “Vijf jaar geleden zijn we begonnen in het pand aan de Vilstersestraat; een voormalige motorzaak van de familie Koerhuis” vertelt hij.

  In vijf jaar tijd heeft De Enk zich ontwikkeld tot een erkend activering- en re-integratietraject met deelnemers uit Lemelerveld en wijde omgeving. Zij helpen in de winkel met woonaccessoires, cadeauartikelen, tuinartikelen en nog veel meer artikelen, houden zich bezig met houtbewerking, het opknappen van fietsen, scooters, brommers, doen laswerkzaamheden, zijn creatief in het atelier of op pad met de ‘klusbus’.
  “Onze doelgroep valt in de leeftijdscategorie van 18 jaar tot 60+. Mensen die in de reguliere arbeidsmarkt geen aansluiting kunnen vinden” licht Holtmaat toe. “We geven onze deelnemers de nodige ondersteuning om structuur te ervaren en arbeidsritme op te doen. Dat begint allemaal met op tijd leren te komen en te leren dat afspraken moeten worden nagekomen! Er is hier echter geen tijdsdruk of druk om te presteren, dat zou immers averechts werken. De deelnemers hebben het gewoon nodig om af en toe een praatje te kunnen maken en tussendoor een kopje koffie te kunnen drinken…

  We zijn hier niet bezig met fröbelen of paaien maar kijken goed naar de mogelijkheden van de deelnemers. Als leer- en werkbedrijf gaan we op zoek naar écht werk in opdracht van ondernemers en particulieren.
  De stap naar de reguliere arbeidsmarkt blijft voor het gros van onze deelnemers toch wel moeilijk, onze deelnemers maken kleine stapjes en groeien. Bijvoorbeeld ten aanzien van hun werkhouding. Ook sociale vaardigheden krijgen hier de nodige aandacht. Hoe sta je iemand te woord? Hoe overleg je met elkaar? Hoe zorg je dat je er netjes uitziet en dat soort dingen. We bekijken goed welke zorg en kwaliteiten iemand heeft en zoeken daar passend werk bij. Zo krijgen de deelnemers plezier in het werk wat ze doen en bouwen daardoor arbeidsvreugde op. We willen dat De Enk kleinschalig blijft en daarom zijn er overdag ook niet meer dan 12 deelnemers aanwezig. Die kleinschaligheid is onze kracht, daardoor wordt hier ook écht samengewerkt. Er is vast (gekwalificeerd) personeel en ook dat verschaft de deelnemers een stukje duidelijkheid.“

  Terugblikkend op de afgelopen vijf jaar zegt Holtmaat: “We zijn hier destijds begonnen in Lemelerveld met twee dagen in de week en één deelnemer. Inmiddels zitten we op 25 deelnemers en zijn we álle werkdagen geopend. Ook zijn we nu aangesloten bij het kwaliteitssysteem ‘Zorgboeren’.”

  Hij kijkt uit naar de toekomst om samen met de deelnemers een plezierige werksfeer te creëren waarbij iedereen naar zijn eigen mogelijkheden zijn bijdrage kan leveren. Het plan is om samen met de deelnemers in de volgende vijf jaar er iets moois van te maken waar iedereen steeds met veel plezier aan het werk kan.
  “De Enk heeft een goede uitstraling en betekent onderhand veel voor Lemelerveld! Ik heb dit project destijds met twee handen aangepakt. Toch mooi dat er in vijf jaar tijd zoiets is neergezet en dat we daar nu mee verder kunnen!”

  www.leerenwerkbedrijfdeenk.nl

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.