lars 18 in true selfie ik wil gewoon dat het taboe er niet meer is

  In True Selfie is juist de kwetsbaarheid van het leven te zien. De jongeren vertellen over hun depressie, ptss, angststoornis of andere aandoeningen. Gisteravond was de eerste aflevering op tv. Lars vertelt aan het Ommer Nieuws waarom hij meedoet. “In oktober las ik een oproep dat ze hiervoor jongeren zochten. Ik voelde me erg aangesproken.

  Op social media lijkt het alsof iedereen alleen maar mooie interessante dingen meemaakt. Ook op de mijne. ‘Waarom doen we dat eigenlijk,’ dacht ik. Mijn leven leek ook leuk. Ik werd altijd overal voor gevraagd, deed veel leuke dingen, heb veel vrienden et cetera. Maar ik lach mijn verdriet makkelijk weg, eigenlijk zat ik helemaal niet zo lekker in mijn vel.

  Ik dacht: ‘Ja, waarom ook niet? Het kan me alleen maar helpen.’ Daarnaast vind ik de mediawereld erg interessant; ik wil een opleiding in die richting doen. Ik wilde ook echt worden naar mezelf en anderen. Na er goed over na te hebben gedacht heb ik me opgegeven. Na wat telefoongesprekken werd ik uitgenodigd om langs te komen. Uiteindelijk wilden ze mij er graag bij hebben.” Lars voelde zich al een tijdlang niet zo lekker. Hij had ups en downs, was vaak misselijk en moe. “Iedereen heeft wel eens slechte momenten, maar dat duurt dan een weekje of zo.” Het nare gevoel werd eigenlijk alleen maar erger. “Ik had het druk met school en andere dingen. Als je ouders gaan scheiden kom je in een achtbaan terecht. Na mijn havo-examen kwam ik erachter dat ik veel te lang niet had nagedacht over wat ik zélf nou wilde.”

  De opnames voor True Selfie vonden vanaf november wekelijks plaats in studio Endemol in Amsterdam. Lars deed mee aan groepssessies, onder leiding van psycholoog Erik Jongman. Lars: “Het gaf mijzelf een stukje herkenning. Ik dacht dat niemand mij begreep, maar er waren dus meer mensen met dit soort problemen. Toen durfde ik pas echt tegen mezelf te zeggen dat ik in een depressie zat.”

  De jongeren werden begeleid door ‘heel lieve, deskundige mensen.’ Lars: “Ik had een eigen redactrice, waar ik altijd bij terecht kon.” De deelnemers hebben voor True Selfie wel meer dan 50 uur eigen beeldmateriaal ingeleverd. De serie (6 afleveringen), zoomt elke week op een paar jongeren in. Tijdens aflevering 3 komt Lars zijn verhaal voor het eerst ter sprake. Hij laat zien hoe zijn leven met een depressie eruitziet. Dat is niet niks. Lars: “Het wordt vaak onderschat. Het is meer dan je even wat slechter voelen.” Lars heeft nog steeds klachten en gaat binnenkort in therapie. Met zijn deelname aan True Selfie heeft hij al veel geleerd en wil dat ook aan anderen meegeven: “Wees gewoon een beetje uniek. Als je niet jezelf bent, ben je ook niet gelukkig. Zoek iemand die je vertrouwt, als het niet goed met je gaat. Iemand die je verder kan helpen. Of ga naar de huisarts. Je stelt je niet aan, het ligt niet aan jou. Je kan het niet alleen. Ik wil gewoon dat het taboe er af gaat.”

  True Selfie, BNNVARA NPO3 21.55 uur, 6 weken lang, dinsdagavond

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.