jaar van verzet 5

  Tekst: Harry Woertink

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rechtstaat buiten werking gesteld. Er was sprake van willekeur, vervolging, terreur en moord. Verreweg de meeste mensen probeerden er het beste van te maken en gingen zoveel mogelijk door met hun dagelijks leven. Een kleine groep kwam in verzet. Kwam op voor de rechten van anderen. Verzette zich tegen onrecht en onrechtvaardigheid. Hier het slotverhaal met als thema het verzet.

  “Verzet je tegen oorlog. Laat hem niet beginnen, want hij kent alleen maar slachtoffers. Niemand zal ooit winnen.”

  Een keurige ambtenaar
  ‘Een keurige ambtenaar’ is de titel van hoofdstuk 3 van het boekje ‘Aan de bronnen van het verzet’ van Jef Last. Dit boekje is kort na de bevrijding in 1945 verschenen. Het boekje gaat specifiek over de belevenissen van Ommenaren in de Tweede Wereldoorlog in Ommen. Eerder genoemd hoofdstuk gaat over de gemeenteambtenaren Carel Lameijer en Bert Bokkers. Lameijer was ambtenaar ter secretarie zoals dat heette. Bokkers was na het begin van de oorlog als jong ambtenaar op de secretarie begonnen. Daardoor hoefde hij zich geen zorgen te maken voor de Arbeitseinsatz in Duitsland.

  Vanaf 1941 begonnen Lameijer en Bokkers al met het verstrekken van vervalste persoonsbewijzen (PB’s) aan onderduikers, zowel Joods als Nederlands. Een meer veilige manier was het om voor mensen die al waren overleden een PB aan te vragen. Ook kon dit voor personen die 15 jaar waren geworden. Vanaf die leeftijd moest men in het bezit zijn van een Persoonsbewijs. Lameijer en Bokkers werkten op verschillende wijzen aan hetzelfde doel. In die dagen gold ook vooral wat niet weet, wat niet deert. Bokkers had vooral contact met ‘Simon’, de commandant van de verzetsgroep in Ommen. Op een bepaald moment werd een verzetsman in de Achterhoek door de Duitsers neergeschoten. Op het lijk vond men een PB, dat in Ommen was afgegeven door Bokkers. Een en ander was voor de SD aanleiding om Bokkers daarover aan de tand te voelen.

  Gelukkig wist iemand van het verzet het gemeentehuis in Ommen te bellen en werd Bokkers gewaarschuwd. Hij pakte de noodzakelijke spullen voor het maken van PB’s bij elkaar en ging meteen naar het huis van Jan Seigers. Daar vandaan vertrok hij naar Amsterdam en dook daar onder. Tot eind 1944 reisde hij het hele land door om het verzet te helpen aan PB’s. De bevrijding maakte hij als onderduiker in Steenwijk mee. Voor zover bekend is Bert Bokkers een van de laatste nog in leven zijnde verzetsmensen uit Ommen. Bert Bokkers en Tjitske Houtman zijn op 4 mei eregasten bij de Dodenherdenking bij het gemeentehuis in Ommen.

  Op de volgende locaties worden in de gemeente Ommen de doden herdacht:
  Besthmenerberg, Kamp Erika: 17.30 uur
  Beerzerveld-Mariënberg: 19.30 uur
  Stegeren: 19.40 uur
  Gemeentehuis: 19.45 uur
  Lemele, aanvang:19.55 uur

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.