gerrit veerman uit ommen bouwt prachtige viool

  Tekst: Gea Slotman

  ‘Niemand zou viool mogen spelen voordat hij het kan,’ merkte een columnist eens op. Het kan een opgave zijn om vertederd te blijven kijken als een kind op een viool aan het krassen is. Sommigen raken er geïrriteerd van als iemand aan het oefenen is. Het gepiep en gekras wordt niet voor niets ‘kattengejank’ genoemd, dat onmiddellijk moet stoppen. Het roept een negatieve emotie op. Een viool geldt als een van de moeilijkste muziekinstrumenten. Tussen kattengejank en goed vioolspel zit een hemelsbreed verschil. Mooi vioolspel kan positieve emoties oproepen, zoals het gevoel dat je krijgt bij het ervaren van schoonheid.

  Timmerman Gerrit Veerman (73) uit Ommen bouwde – niet gehinderd door enige kennis van muziekinstrumenten – zelf een viool. Hij vindt dat ‘de snaren van een viool de gevoelige snaar bij mensen kan raken.’ Je kunt er ook blij van worden. Dat is meteen de reden dat Gerrit koos voor het bouwen van een viool en bijvoorbeeld niet een modelboot. “Een modelboot is een dood ding. Maar een viool heeft een ziel,” zegt hij. “Een viool is mooi om te zien en je doet mensen er een plezier mee.”

  Gerrit, opgegroeid in Balkbrug, is creatief. Vanaf zijn 16e was hij werkzaam als timmerman, waar hij voor opgeleid is. Maar ook ‘auto’s met schade opknappen’ deed hij graag. “Ik heb een bult met auto’s e-knooit.” Zijn creativiteit leidt er toe, dat hij veel dingen zelf bedenkt en maakt. Met een kameraad bouwde hij boten. Een botter van 12 ½ meter lang en 4 ½ meter breed. Een paar zeilbootjes. Hij is graag met hout bezig. In het huis van Miny en Gerrit staan mooie meubelstukken, door hem zelf ontworpen.

  Gerrit woonde 70 jaar in Balkbrug. Nadat hij al een tijd weduwnaar was, is hij nu gelukkig met Miny. In hun huis in Ommen wonen ze nu ruim drie jaar. Gerrit heeft er een heerlijke hobbyruimte en mooi gereedschap. Het bouwen van een viool komt natuurlijk heel precies. Gerrit kan er uren over vertellen. Over de dikte van het hout, de houtsoorten (achterkant esdoorn, voorkant fichte, inleg ebbenhout en esdoorn), de manier van bewerken, de soorten zaagsnedes en het gereedschap (soms heel inventief zelf door Gerrit gemaakt). Allerlei jargon komt voorbij; zoals de krul, de kam, de zangbalk en de stapel. Gewapend met informatie van vioolbouwer Douwe van der Wal uit Zwolle en een flinke portie durf, bouwde Gerrit zijn eerste instrument. Als leidraad voor de 4/4 Gaitivarius gebruikte hij een tekening van een viool uit het jaar 1702.

  Gerrit’s viool geeft een prachtig geluid. Dat is best bijzonder voor zo’n eerste viool. Want welke klank het instrument geeft, weet je pas als hij helemaal klaar is. Gerrit deed ongeveer driekwart jaar over het bouwen van zijn viool. Gerrit: “Professionele vioolbouwers werken er zo’n 500 uur aan. Vandaar dat zo’n viool zo kostbaar is.” Toen het zover was, liet Gerrit het instrument beoordelen door vioolbouwer -tevens vioolspeler- Reisemus uit Maastricht. Reisemus is bekend in het Italiaanse Cremona, het violenmekka en behoort tot de top. “Reisemus pakte mijn viool en bekeek hem vijf minuten aan alle kanten. Toen vroeg hij: ‘Is dit de eerste viool die je gebouwd hebt? Hij is heel mooi!’ Dat zei hij wel drie keer. ‘En nu gaan we er op spelen,’ zei hij. Dat klonk goed,” lacht Gerrit. “Want hij zei: ‘Meneer, u hebt een geweldige viool gebouwd.’ ”

  De viool wordt inmiddels goed gebruikt. Hij wordt regelmatig uitgeleend. Gerrit: “Je moet een viool inspelen. Hoe meer je hem gebruikt, hoe beter hij wordt.” De bekende violiste Chloë Elsenaar uit Ommen probeerde hem uit. Een tijd geleden was er een concert van het Ommer Mannenkoor, waarvan Gerrit lid is, in de grote kerk in Dalfsen. Daar werd het ‘Ommen Lied’ ten gehore gebracht. Het Ommen Lied is een gedicht, dat gevonden is in kamp Erika. Het is aangepast door Corine Aalvanger, samen met een Eritrese vrouw. Gezinus Veldman zette het op muziek. De vioolpartijen van het Ommen Lied werden door een beroepsviolist gespeeld op Gerrit’s viool. Bijzonder, omdat deze viool ook uit Ommen komt.

  Inmiddels is Gerrit alweer enthousiast aan het tekenen en zagen. Zijn volgende project. Dit keer wordt het een cello.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.