egelopvang laarbrug zoekt gastgezinnen vrijwilligers en uitzettuinen

  Tekst: Gea Slotman

  Marja Bakker van Egelopvang Laarbrug lacht vertederd. “Ik had niet gedacht dat ik zoveel sympathie voor zo’n beestje zou hebben. Ze zijn ook nuttig natuurlijk. Ze eten slakken, insecten en muizen. Als je daar vanaf wilt, moet je eigenlijk een egel in je tuin nemen! Als je geluk hebt, dan blijft hij. Egels kunnen trouwens ’s nachts wel 3 kilometer afleggen. Als je overdag een egel ziet, is er vaak iets aan de hand. Een egel is namelijk een nachtdier. Je ziet hem alleen maar ’s avonds in de schemer of ’s nachts. Als hun moeder dood is, gaan de jonge egeltjes meestal op zoek. Dus als je er één ziet, heb je kans dat er nog veel meer zitten. Die kleinen kunnen zich niet redden,” legt ze uit.

  Egelopvang Laarbrug in Vilsteren is onderdeel van het Egelhuus Hollandseveld. De egels worden gebracht door dierenambulance of particulieren. Marja: “Vanaf augustus-september begint de aanloop. Soms zijn het hele kleintjes, die we iedere twee uur moeten voeden. Maar er komen ook volwassen egels, die verzwakt of gewond zijn.”

  Marja heeft er ‘als alles wakker is’ de handen vol aan. Iedere egel krijgt een naam en een eigen hok. Er is een verwarmde ‘ziekenboeg’ met 17 hokken. Deze egels worden extra in de gaten gehouden. Ze worden elke dag gewogen, gegevens worden bijgehouden. De 40 andere hokken staan in een onverwarmde ruimte. Daar zitten egels die goed op gewicht zijn en de winterslaap in kunnen. Egels krijgen droogvoer, vermengd met droog kattenvoer, maar ook nat kattenvoer (vlees) uit blik.

  Marja wordt bijgestaan door de vrijwilligers Jelly Weelink, José van Leeuwen en Magda Witbaard; ze kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Marja: ‘Knappen de egels weer op en zijn ze goed op gewicht, dan worden ze weer uitgezet. Wordt het later in het jaar, als het kouder wordt en er weinig voedsel voor ze is, dan houden we ze de hele winter in de opvang. Gelukkig gaan ze dan in winterslaap. In april-mei, als ze wakker zijn en goed op gewicht, worden de egels weer uitgezet in daarvoor geschikte uitzettuinen.”

  Egelopvang Laarbrug zoekt in omgeving Ommen-Vilsteren gastgezinnen voor gezonde egels in winterslaap. Die worden daarna – in overleg- in het voorjaar uitgezet. Er worden uitzettuinen gezocht en vrijwilligers voor vervoer en verzorging. In ruil voor blikjes kattenvoer komt Egelopvang Vilsteren haar verhaal doen op scholen.

  Contact? Egelfoon Egelopvang Laarbrug: 06 30852528

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.