eerste exemplaar kamp erika and kamp erika overhandigd op bevrijdingsdag van ommen

  (Foto/tekst: Gino Press)

  Het kamp was gevestigd op de Besthmenerberg buiten Ommen. Vroeger werd het terrein gebruikt voor de befaamde Sterkampen van de theosofische beweging met spiritueel leraar Jiddu Krishnamurti. In de Tweede Wereldoorlog diende Kamp Erika voor gearresteerde Nederlanders. Het raakte berucht door het geweld van de kampbewaking. Na de oorlog werd het kamp omgedoopt tot Kamp Erica en diende het als gevangenis voor opgepakte collaborateurs en “moffenhelpers”.

  Grootenhuis vertelde tijdens de korte bijeenkomst in de boekhandel dat het doel was de gehele waarheid boven tafel te krijgen. In allerlei artikelen, boeken en bladen zag hij onvolledige verhalen, fouten en vergissingen. “Ik wil niet dat het verhaal van het kamp zo de geschiedenis in zou gaan.” aldus Wim Grootenhuis. Hij werd in 1938 geboren in Den Ham en maakte de oorlog bewust mee. Zo vertelde hij licht geëmotioneerd dat ze onderduikers in huis hadden en dat zijn vader in het verzet zat.

  Het boek wordt uitgegeven door Hendrie Heijink van uitgeverij Heijink uit Hardenberg. Het boek is in een iets groter lettertype gedrukt zodat het boek ook fijn leesbaar is voor de wat oudere mensen.

  Na de symbolische overhandiging van het eerste exemplaar aan burgemeester Hans Vroomen werden nog twee exemplaren overhandigd. De redactrice van het boek Marja Boomsma en de ontwerpster van de voorkant van het boek, en tevens kleindochter van de schrijver, Kirsten Hulsegge kregen een exemplaar. De burgemeester, Boomsma, Hulsegge en de vrouw van Wim, Harma Grootenhuis kregen uit handen van Hendrie Heijink een bosje bloemen aangeboden.

  Na het afronden van de festiviteiten werd de verkoop van ‘Kamp Erika & Kamp Erika’ direct gestart in de boekwinkel. Geïnteresseerden konden hun exemplaar laten signeren door de auteur Wim Grootenhuis.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.