een wooncomplex voor ouderen naast een vitaal bedrijventerrein

  “Als je bedenkt dat Slingerdael adverteert met leuzen als rust, ruimte en comfort, dan is de locatie vlakbij een bedrijventerrein nogal raar gekozen!” zeggen Brouwers en Kemerink.
  Classic Job en Dabeko hebben zich ongeveer tien jaar geleden gevestigd aan de rand van het industrieterrein. De aard van hun activiteiten brengt mee dat ze zijn ingedeeld in de zwaarste milieu categorieën. Toch wordt het woon/zorgcomplex binnen hun milieuzones gebouwd. “Wat Classic Job betreft, verwachten we vooral klachten over het geluid, want onze oude auto’s maken soms lawaai. Wat Dabeko aangaat, zijn het met name de nachtleveringen die tot overlast zouden kunnen leiden” voorspelt Brouwers.

  De twee ondernemers, die hun bedrijven in de toekomst graag willen uitbreiden, voorzien mogelijke privaatrechtelijke problemen. “Voor ons is het zaak om alle risico’s in te dekken. We willen dat privaatrechtelijke bezwaren worden afgedekt en dat in de koopovereenkomst een kettingbeding komt met voldoende zekerheden. Als we dát voor elkaar krijgen, zijn we bereid om onze zienswijze in te trekken. Een andere mogelijkheid zou zijn om het complex elders, op een meer geschikte plek in Dalfsen, te realiseren.

  Wat meespeelt is dat ons meerdere gevallen bekend zijn waarin omwonenden van bedrijven het tóch voor elkaar kregen om bedrijven te beperken in hun bedrijfsvoering of dat het zelfs tot sluiting kwam. Denk maar aan Slagerij van Broekhuizen in Dalfsen. Na klachten werd zijn vergunning om worsten te roken beperkt/ingetrokken. Om die reden hebben wij de initiatiefnemer om garanties in de privaatrechtelijke sfeer gevraagd. Die zijn ons echter geweigerd.”

  Beide ondernemers zijn al twee jaar met de kwestie bezig. “We lopen onderhand op ons tandvlees … Al in 2015 hebben we contact met de gemeente gezocht nadat we plotseling hadden vernomen dat er een woon/zorgcomplex vlak achter ons bedrijf komt. De grond was al verkocht, pas daarna hebben de bedrijven het uit de media moeten vernemen. De grootste en eerste fout! Dat we er niet eerder bij konden zijn, maakt het nu voor iedereen moeilijk!”

  Brouwers: “De afgelopen twee jaar zijn er al veel besprekingen geweest. In eerste instantie leek de oplossing nabij, er stond zelfs bijna een afspraak! Maar op zijn zachtst gezegd zijn vervolgafspraken niet goed nagekomen. Er werd ons destijds verteld dat de nieuwe appartementen verhuurd zouden worden. Maar wat is het geval? Twee jaar geleden is er voor het project van stichting ‘Samen Aangenaam Oude Worden (SAOW) een nieuwe investeerder gekomen. Deze grote investeerder heeft vijftig procent van de appartementen in de verkoop gezet. Hierover zijn wij vooraf wederom niet ingelicht, we hebben het via de pers moeten vernemen. Onze belangen worden hiermee geschaad. Het maakt immers wel uit of je kopers naast je hebt wonen, die flink geïnvesteerd hebben of huurders, die gemakkelijker en zonder schade kunnen vertrekken als het woonklimaat hen niet bevalt. Nu is ons een maand geleden weliswaar toegezegd dat er weer naar huur wordt overgegaan, maar op de site van Slingerdael lees je nog steeds ‘te koop’! Het vertrouwen in zowel de ontwikkelaar als de gemeente is door deze gang van zaken tot een dieptepunt gedaald.

  Er is een patstelling ontstaan, we hebben ons tot dusver heel bescheiden opgesteld, maar het houdt een keer op. Wij vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen, wij willen voldoende zekerheid op papier.”

  De zienswijze is maandagavond 9 april behandeld. Het besluit is geseponeerd; er volgt een heroverweging. Over twee weken moet er een klap op worden gegeven. Wethouder André Schuurman heeft toegezegd dat er een onderzoek komt om toekomstige bewoners van de zorgappartementen van Slingerdael de mogelijkheid te ontnemen om ongegronde klachten in te dienen over de bedrijven.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.