dijken in salland en vechtdal voldoen niet aan nieuwe normen

  Op het moment dat het Rijk de nieuwen normen vaststelt, zijn de waterschappen aan zet om hier invulling aan te geven. Dit is een proces waar jaren overheen gaan. Dit betekent niet dat in deze periode de waterveiligheid in het geding is. Door tijdelijke maatregelen tot het moment dat dijken zijn versterkt en aan de nieuwe normen voldoen, houdt het waterschop deze veiligheid op het vereiste peil. Hierbij valt te denken aan dijkbewaking tijdens hoogwater, oefeningen voor dijkbewakers en het preventief nemen van tijdelijke maatregelen, zoals het leggen van zandzakken.

  Bij veel dijken is sprake van piping (water dat tijdens hoogwater door de dijk stroomt en grond meevoert, waardoor de dijk ondermijnd kan worden). Daarnaast spelen instabiliteit en te lage dijken een belangrijke rol in het niet voldoen aan de normen. Bij groene zanddijken is vaak de kwaliteit van de grasbekleding onvoldoende.

  Inspectie dijken
  Naast de genoemde veiligheidsrapportage ‘schouwt’ het waterschap twee keer per jaar alle dijken. Dit houdt een grondige visuele inspectie in. Alle waarnemingen worden zo snel mogelijk hersteld. In 2017 ging het in de meeste gevallen om graafschades (ca. 630) en schade door rijsporen (ca.150). Al deze schades zijn inmiddels hersteld.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.