cpo wonen lemele wonen naar wens

  “Nee, liever niet”, zegt Joost Ellenbroek, voorzitter van de vereniging. “We zijn inmiddels een jaar bezig met het maken van plannen en Lemele is echt aan uitbreiding toe. Er zijn hier genoeg jonge mensen die graag in Lemele willen blijven wonen, maar dan moeten daar wel mogelijkheden voor zijn. Die zijn er echt onvoldoende op dit moment. Vorig jaar bleek tijdens een bijeenkomst van Plaatselijk Belang dat woningbouw hoog op het verlanglijstje van veel mensen stond. Niet alleen van jongeren, maar ook van ouderen die graag in Lemele willen blijven wonen. We wisten dat Theo Solen in Luttenberg succesvol met een particulier woningbouwproject bezig was en hebben hem gevraagd of hij ons ook wilde begeleiden.”

  CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het houdt in dat toekomstige bewoners zelf de projectontwikkelaar zijn. Zij nemen tijdens het hele ontwikkel- en bouwproces de beslissingen en kiezen zelf een architect en een aannemer. Op deze manier kunnen ze woningen tegen kostprijs, volgens eigen wensen bouwen en hun eigen buurt vormgeven. Joost: “Het is belangrijk dat wat er gebouwd wordt, bij Lemele past. De woningen en de buurt moeten een landelijke uitstraling hebben, het moet niet gaan lijken op een nieuwbouwwijk in een stad.” Solen vult aan: “Het geheel moet opgenomen worden in een groene omgeving, een soort brink in het dorp.” Een locatie hebben de vereniging en hun adviseur al op het oog, maar er is wat dat betreft nog niets zeker.

  Bureaucratie
  Het platteland loopt leeg, die ontwikkeling is al jaren gaande. “Toch is er wel een kentering gaande”, zegt Solen, “Veel mensen willen niet meer anoniem ergens wonen, maar onderdeel zijn van een gemeenschap; dat kan in kleine kernen. De gemeenten zouden daar meer oog voor moeten hebben en meer servicegericht moeten zijn, vind ik. De bureaucratie en regelgeving mag wel iets minder. Wij proberen mee te denken met de gemeente door met heldere plannen en met een particulier maatschappelijk initiatief te komen. Daarom is er regelmatig overleg met de gemeente.”

  Naast voorzitter Joost bestaat het bestuur van de nieuwe vereniging uit Daniëlle Pouw als secretaris en Jorieke Olsman als penningmeester. Jorieke: “Er hebben zich al zo’n twintig leden aangemeld voor de vereniging, dat zijn allemaal belangstellenden. Er liggen nu plannen voor een aantal kavels en stel dat die allemaal verkocht worden, dan gaan we kijken hoe we degenen die het niet gelukt is om er een te bemachtigen toch verder kunnen helpen. Hier liggen gewoon kansen voor Lemele en die moeten we nu pakken.”

  Coach
  Er zijn inmiddels contacten met aannemers en met banken over de mogelijkheden van aantrekkelijke rentepercentages en financiering. Ook duurzaamheid wordt meegenomen in de plannen. De woningen worden in nauw overleg met de toekomstige bewoner gerealiseerd. “Eigenlijk heeft elke opdrachtgever een persoonlijke coach bij de aannemer,” zegt Solen. “Individuele wensen staan voorop.”

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.