vluchtelingenwerk dalfsen van start met naaiatelier

  Louise Loman glimlacht tevreden als ze de tafels langsloopt. De zeven statushouders die zijn afgekomen op het eerste naaiatelier van Vluchtelingenwerk zijn druk aan het werk en hebben zichtbaar plezier in het atelier. Halverwege de ochtend worden al vol trots de eerste zelfgenaaide tasjes en etuis getoond.

  Het naaiatelier, dat vorige week woensdag van start is gegaan, is opgezet voor statushouders én Dalfsenaren. “We gaan voor gezelligheid, om elkaar te ontmoeten en ook om mooie dingen te maken, zoals tassen en etuitjes van stof en leer”, vertelt initiatiefneemster Louise, die samen met Lydia Brouwers de leiding heeft over het naaiatelier. “Het is de bedoeling dat we hier spullen van leer gaan maken en die artikelen ook gaan verkopen. Misschien wel in de winkels! Ons streven is om zoveel mogelijk met gerecycled materiaal te werken. Als het hier echt goed gaat lopen, kunnen mensen ook iets voor zichzelf naaien.”

  Zo’n anderhalf jaar geleden meldde Louise zich bij Vluchtelingenwerk aan als projectmedewerker. “Ik wilde graag iets opzetten, zodoende werd me gevraagd of ik ingezameld speelgoed wilde ordenen. Dit speelgoed was bestemd voor de kinderen van vluchtelingen. Drie mensen kwamen me toen helpen. Onder hen Haifa, één van de statushouders. Ze vertelde me dat ze heel goed kon naaien. Zodoende kwam ik op het idee om in dit lokaal een naaiatelier op te zetten. Veel statushouders komen uit een cultuur waar naaien een belangrijke basis is. Je hoort zó vaak dat iemand in het thuisland kleermaker of iets dergelijks is geweest.”

  “Waar het ons óók om gaat, is dat de mensen het Nederlands beter leren spreken. Het naaiatelier kan eventueel een opstart zijn voor een baan.
  Het mooie van het naaiatelier is dat de mensen elkaar ontmoeten. Vaak volgen ze eerst een taalstage maar daarna hebben ze geen contacten meer… Dankzij het naaiatelier komen de mensen het huis weer uit!”

  Het is de bedoeling om in ieder geval drie uur per week, een jaar lang, aan het project deel te nemen. Voor degene die niet kan naaien, is er iemand aanwezig die naailes kan geven.

  De statushouders (onder andere uit landen als Ethiopië, Syrië en Afghanistan) zijn gehuisvest in Nieuwleusen en Dalfsen.
  “Van diverse kanten zijn we vooruitgeholpen met het naaiatelier! Alle gebruikte naaimachines zijn geschonken door particulieren, één nieuwe industriële leernaaimachine is geschonken door accountantskantoor Brouwers” vertellen Louise en Bernard Bos van Vluchtelingenwerk, die ondertussen ook bij het gesprek is aangeschoven. “We hebben erg veel positieve reacties gekregen! Via de beursvloer Dalfsen zijn we in contact gekomen met de Lions, die ons geadviseerd heeft om een stichting op te richten en gelden aan te vragen. Haloe Brengoe gaf aan de statushouders wel te willen vervoeren en kringloopbedrijf Noggus& Noggus heeft ons blij gemaakt met materiaal, zoals oude tassen enzovoorts. Woonzorgcentrum Rosengaerde heeft voor publiciteit gezorgd!”

  Inmiddels is er een goede doelenrekening – beschikbaar gesteld door accountantsbureau Brouwers – en zijn er gelden aangevraagd. “De Frijling stichting was de eerste die spontaan over de brug kwam en ook kregen we al snel de steun van de kerken.”

  Het lokaal is inmiddels grotendeels bruikbaar gemaakt voor het atelier, het speelgoed is naar een goed doel gegaan. Bernard Bos heeft nog een klein gedeelte in gebruik voor de ALS- stichting en Veilig verkeer Nederland heeft er zijn opslag. “We zijn ook zó blij dat de school instemt met het gebruik van dit lokaal!” Louise benadrukt: “Bernard heeft alle contacten gelegd over het gebruik van het lokaal met directeur Harmke Slootweg, zonder hem was het niet zover gekomen!”

  De officiële opening van het naaiatelier laat nog even op zich wachten, zo laat Louise desgevraagd weten. “We zoeken nog een naam voor dit project en daarvoor doen we een beroep op de mensen: Denk met ons mee en verzin een mooie naam! Die naam komt dan straks overal op te staan, toch leuk?!”

  Het naaiatelier is (voorlopig) elke woensdagmiddag tussen 9.00 en 12.00 uur geopend. Als er voldoende animo voor is zal het aantal dagen worden uitgebreid. Er zijn geen kosten aan verbonden. Iedereen is welkom, óók mensen die niet kunnen naaien. Meedoen? Bel of mail: louise.lommerloo@gmail.com Tel. 0529-434075 of Lydia Brouwers hofwijk1@hotmail.com, tel. 0529-433592.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.