Home / vechtdalse boeren in gesprek met minister schouten van landbouw

vechtdalse boeren in gesprek met minister schouten van landbouw

Dat meldt RTV Oost.

Agrariërs en ex-agrariërs stelden vanmiddag onder meer vragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op uitnodiging van de ChristenUnie afdelingen Ommen en Dalfsen was zij te gast in Oudleusen.

“De regelgeving is wel een kwestie waar men graag over wil spreken”, antwoordt Schouten vooraf op de vraag wat ze denkt te verwachten. Haar voorspelling kwam uit, want de onderwerpen gingen vooral over fosfaatregelingen, mestmaatregelen en de toenemende administratieve druk.

Een melkveehouder uit Dalfsen vraagt zich af of de wet- en regelgeving niet iets kan worden versimpeld. “Ik kan mijn vrienden niet eens meer uitleggen waar ik allemaal aan moet voldoen, hoe moet ik het dan zelf begrijpen?”.

Onderschat
De vragen uit het publiek gingen over allerlei zaken, maar de eerste ging direct over een actueel onderwerp: de kalverfraude. Schouten refereerde naar een artikel in de Volkskrant gisteren, waarin ze aangaf dat ze de impact van de kwestie heeft onderschat. “Ik heb onderschat wat de impact van het woord fraude is geweest en hoe ik dat gedaan heb.”

De minister benadrukte wel dat ze de maatregelen, het blokkeren van meer dan 2.000 melkveebedrijven, moest nemen op grond van Europese regels. “Dit zou ik een volgende keer weer doen”, legt Schouten uit in een gesprek met één van de agrariërs die afgelopen week te maken kreeg met de kwestie.

Fraude
Volgens melkveehouder Menno Jochemsen is er wel enige frustratie onder de aanwezigen, met name over de uitspraken van de minister over de kalverenadministratie. “Daar heeft ze zich in vergist, ik doe ook wel eens wat doms. Daar is ze gewoon te hard van stapel gelopen. Niemand kan foutloos werken, als dat meteen fraude heet dan had ze dat anders moeten verwoorden.”

Tegenover een zaal met tientallen agrariërs benadrukt Schouten nogmaals dat ze in de communicatie de verkeerde keuzes heeft gemaakt. “Het is nooit de bedoeling geweest om de boeren in een hoek te zetten. Als die dynamiek daar is ontstaan dan vind ik dat heel erg jammer.” Wel liet ze de aanwezigen aan het eind weten dat ze blij is dat boeren de moeite namen om met haar te praten. “We zullen het niet altijd met elkaar eens zijn, maar laten we wel met elkaar in gesprek blijven.”

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.