Home / stichting dalfsen helpt oost europa stopt met inzameling van goederen

stichting dalfsen helpt oost europa stopt met inzameling van goederen

Tot 4 april a.s. zijn de vrijwillgers van Stichting Dalfsen Helpt 0.Eurpa nog actief met het sorteren van o.a. kleding daarna is het afgelopen. (Tekst/foto; Evert Jan Goos)

De Stichting bestaat ruim dertig jaar. In al die jaren werden veel goederen – zowel vanuit Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen, maar ook van ver daarbuiten – aangeleverd, vertellen Jan Maters (voorzitter) en Joke Porte (coördinator) van de kledinginzameling.
“Alles wordt nagekeken en gesorteerd door de vrijwilligers. Zij hebben vele uren in de kelder van het oude gemeentehuis doorgebracht, in de ‘Cichorei’ en de laatste jaren in de witte container, naast Noggus&Noggus. Vanuit deze locaties werden de goederen door ons zelf getransporteerd naar Polen, Hongarije, Roemenië.

Ook zijn we samen met een Humanitaire organisatie uit onze partner gemeente Hörstel (Dld) naar Litouwen geweest en met een andere humanitaire organisatie naar Albanië. Voor deze transporten beschikte de organisatie over een eigen vervoermiddel, een afgedankte en door ons opgeknapte lijnbus van VAD. We kregen dikwijls medewerking van verschillende ondernemers uit zowel Dalfsen als daarbuiten. Ook kijken we met veel voldoening terug op de voedselpakkettenacties. Daarbij werd aan de inwoners van de gehele gemeente gevraagd een pakket samen te stellen.”

Ook werd een financiële actie op touw gezet. Voor al deze acties zetten zich ruim vierhonderd vrijwilligers in. Uit de opbrengst van deze acties worden jaarlijks vierduizend voedselpakketten gekocht en aan de minstbedeelden uitgedeeld. Ook de transportkosten – (gemiddeld 2000 tot 3000 euro per transport) werden hiervan betaald.

Helaas was de stichting, enkele jaren geleden, genoodzaakt hiermee te stoppen. De reden was dat een groot aantal vrijwilligers stopten (in verband met de leeftijd) en nieuwe aanwas heel moeilijk te vinden was.
Een andere activiteit was het deelnemen samen met andere humanitaire organisaties uit de gemeente aan grootscheepse acties, zoals bij de overstroming in Comanestii (Roemenië) en bij de ondersteuning van vluchtelingen uit het middellandse zeegebied die onder erbarmelijke omstandigheden aankwamen in Hongarije.

“Maar onze rekening raakt leeg” zeggen Maters en Porte. “Ook moeten we de huidige locatie, bij Noggus&Noggus verlaten omdat die nodig is voor parkeerplaatsen. Maar Stichting Dalfsen helpt Oost-Europa stopt niet’, zeggen beide strijdvaardig. “We gaan echter wel anders ‘werken’.“
Het bestuur heeft dan ook besloten om te stoppen met het sorteren en transporteren van kleding en andere goederen. Inleveren van goederen kan in Dalfsen bij de witte container en in Lemelerveld bij De Enk nog tot woensdag 4 april a.s.

Onderzocht gaat worden of een andere vorm van humanitaire ondersteuning mogelijk is. Hierbij denkt de stichting aan projectmatige ondersteuning, die opgestart wordt door de bevolking ter plaatse en waarbij dit project een financiële injectie krijgt om de kans van slagen te vergroten.

Enkele voorbeelden: de aanleg van waterputten in afgelegen dorpen, ondersteuning bij de aanleg van medische posten in afgelegen gebieden, ondersteuning bij de realisatie van een schooltje in afgelegen gebieden en ondersteuning van landbouwprojecten zoals een aardappelpootproject. Het bestuur gaat per aangeboden project bekijken wat zij kan/wil ondersteunen en zal dan zelf kiezen welk project er op wat voor een manier ondersteund zal worden. “Het verleden heeft wel geleerd dat controle erg belangrijk is. Ook bij toekomstige projecten zal het bestuur een regelmatige controle uitvoeren en kijken of de gemaakte afspraken nagekomen worden. Om het een en ander te kunnen realiseren is een financiële ondersteuning een must.

Het bankrekeningnummer is: IBAN NL 11 RABO 0312 8972 19 Stichting ‘Dalfsen helpt Oost-Europa stopt met de goederen’”, melden Maters en Porte namens het bestuur.

 

Lees ook

Summercamp Heino zoekt collega`s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.