Home / postzegelvereniging t raedthuys dalfsen viert 50 jarig bestaan

postzegelvereniging t raedthuys dalfsen viert 50 jarig bestaan

Begonnen werd met 22 leden. De eerste bijeenkomsten waren op huize Vilsteren, maar al gauw werd het daar te klein en werd bijeengekomen in hotel Van Kuik. In 1969 ging men naar café Wildvank en in september 1971 werd de 1e bijeenkomst in Pniël gehouden, wat in september 2007 overging in de Overkant.

Postzegels verzamelen was in die tijd iets voor de notabelen, dat zie je terug in het aantal ingeschreven notabelen als burgemeesters van zowel Dalfsen als Nieuwleusen, wethouders, raadsleden, artsen, notarissen, rentmeesters, directeuren, winkeliers en schoolmeesters. We hebben ze altijd in onze vereniging kunnen verwelkomen.

Om het rondzendverkeer veel uitgebreider te kunnen aanbieden heeft men zich al vlug aangemeld als afdeling van de Internationale Vereniging Philatelica uit Den Haag die toen al 27.000 leden telde.
We kijken terug op veel geslaagde grote activiteiten als beurzen in zowel Trefkoele, Emmagebouw, Pniël en Overkant, tentoonstellingen in Trefkoele en Pniël en het gezamenlijk bezoeken van landelijke postzegelmanifestaties met volle zalen postzegelverzamelingen en handelaren in de RAI of Jaarbeurs of Congresgebouw of IJsselhallen of met de door Alteveer gesponsorde bus naar de Amphilex. Onze regelmatige bezoeken aan het postsorteercentrum in Zwolle. De uitgifte van eigen 1e dagenveloppen bij feestelijke gebeurtenissen en vieringen van jubilea, vaak in overleg met andere verenigingen en organisaties. Onze jaarlijkse beurzen in de “Doorbraak” in Dalfsen en in de “Bombardon” in Nieuwleusen met een nog steeds grotere toeloop van verzamelaars. Onze aanwezigheid op meerdere plaatselijke manifestaties en presentaties.

Doel is nog steeds om verzamelaars van postzegels, postwaarde stukken, postgeschiedenis, ansichtkaarten en alles wat met de post te maken heeft te stimuleren en te verenigen. Als een van de belangrijkste taken van de vereniging is het verzamelen en bestuderen van de Dalfser postgeschiedenis in de uitgebreidste zin van het woord. Dat is ons in al die jaren goed gelukt en we kunnen een unieke verzameling echte postgeschiedenis van Dalfsen aan iedereen laten zien.

In de eerste 45 jaren hadden we ook een bloeiende jeugdafdeling, die vanuit de seniorvereniging werd geleid en ondersteund. In de glorietijd hadden we op de woensdagmiddag 35 kinderen die onze jeugdclub bezochten. Dat is helaas niet meer zo, terwijl toch 10% van de Nederlanders verzamelt, dus ook van de jeugd. Misschien zien we ze als senior nog eens terug.

In 1993 is de afdeling Dalfsen e.o. een zelfstandige vereniging geworden onder de landelijke Federatie I.V. Philatelica. We zijn erg blij met de regionale samenwerking in een heel grote kring van 25 verenigingen rondom Dalfsen. Regelmatig hebben we onderling overleg waarin we elkaar stimuleren en ondersteunen om het verzamelen op een hoger plan te tillen. We promoten het bezoek aan elkaars beurzen en festiviteiten.
Met de P.V Raalte hebben we elk jaar een gezamenlijke postzegelavond met een hoge opkomsten een gevarieerd aanbod als grote veiling, quiz, gezamenlijk ruilen en bovenal gezelligheid. Vooral de quiz om de Raalte trofee is altijd erg spannend. Ook bezoeken we veelvuldig elkaars activiteiten.

In die 50 jaren hebben we 4 leden tot Erelid van de vereniging benoemd, als 1e zuster Tiny Boekel als langdurende grote stimulator van het rondzendverkeer, Verder Ad Duijn met dezelfde kwalificatie en portefeuille, ook Theo Feijen als penningmeester voor vele jaren en Gerrie Snijder-Bodde voor de vele functies en het 40 jarige bestuurs lidmaatschap.

Wij zijn gelukkig met de continuïteit in het bestuur. Op de e.v. algemene ledenvergadering op 27 maart krijgen we een nieuwe veel jongere voorzitter een frisse jonge secretaris en een nieuw jong lid in plaats van de voorzitter en mevrouw G. Snijder-Bodde.

In 2018 bestaat onze vereniging 50 jaar en wij willen dit op gepaste wijze vieren

Hier in het kort wat tot nog toe door de jubileumcommissie gepland is:
-De jubileumdag wordt gehouden op zaterdag 17 maart v.a. 10.00 uur, in gebouw de “Overkant”, Kerkplein 22 in Dalfsen.
-Er komt een grote postzegelruilbeurs van vooral eigen leden.
-Veel leden laat op hun eigen manier een stukje van hun verzameling zien.
-Hoe ziet de dag eruit:
-10.00 uur feestelijke opening van de beurs door de voorzitter van het Maandblad Filatelie, tevens vice voorzitter van het Samenwerkingsverband Filatelie tevens secretaris van de Koninklijke Bond van Postzegelverzamelaars, de heer Hans Kraaibeek samen met wethouder A. Schuurman met genodigden en natuurlijk alle leden.
-10.00 uur: iedereen is welkom op het jubileumfeest.
-15.00 uur: einde festiviteiten.

Activiteiten verder:
-tentoonstelling waarbij verzamelingen van leden wordt getoond. Hierbij is te zien hoe ieder op zijn eigen manier aan zijn verzameling werkt en druipt het plezier eraf.
-Een jubileumbeurs met een regionale uitstraling.
-verder is het voltallige bestuur aanwezig om verzamelingen te taxeren en de diverse vragen te beantwoorden.

Lees ook

Oud papier ABSD

DALFSEN – Op 30 september en op vrijdag 1 oktober haalt de ABSD weer oud …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.