Home / opinie d66 valt er wat te kiezen op 21 maart in dalfsen

opinie d66 valt er wat te kiezen op 21 maart in dalfsen

Deze landelijke debatten zijn niet van toegevoegde waarde wanneer u op 21 maart gaat stemmen voor een nieuwe gemeenteraad in Dalfsen. Sterker nog, ik ben van mening deze manier van politiek bedrijven alleen maar bijdraagt aan het verdwijnen van vertrouwen in politici en de lokale partijen in de kaart spelen.

Als we naar de partijen kijken die in Dalfsen meedoen aan de verkiezingen, moet ik toegeven dat het best lastig is om grote verschillen te vinden in de standpunten. Alle partijen willen het beste voor onze mooie gemeente. Zij vinden allemaal goede zorg, onderwijs, sport, duurzaamheid, en leefbaarheid erg belangrijk. Over het algemeen gaat het er dan ook harmonieus aan toe in de Dalfsense raad en zijn politici behoorlijk eensgezind.

Wegen, parkeerplaatsen en hondenpoep zijn nou niet echt onderwerpen waarop je grote principiële verschillen kunt ontdekken. Dat moet gewoon goed geregeld zijn. Ook over sociaal beleid wordt men het in het algemeen wel eens.

Kijk je iets verder, dan blijkt dat achter veel praktische onderwerpen wel degelijk fundamentele vragen schuilgaan: “Wat voor gemeente willen we zijn en hoe behouden we het eigen karakter van onze gemeente en de regio Vechtdal”?

Neem nu de visie op Woningbouw
Onder aanvoering van GemeenteBelangen wil het college de kern van het dorp Dalfsen verder uitbreiden. Daarom heeft men recent een voorkeursrecht gevestigd op verschillende gebieden ten noorden, oosten en westen van het dorp, vooral nabij het gebied Ankum. Dat betekent dat deze grond op termijn in bezit kan komen van de gemeente. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee voor de huidige bewoners van dit plangebied.

Bijna tien jaar na het begin van de crisis neemt de vraag naar woningen toe en is de verleiding om uit te breiden weer onweerstaanbaar groot. De fundamentelere vragen die daar onder liggen zijn: voor wie moeten we in onze gemeente bouwen? (de gemeente mag namelijk geen voorrang meer geven aan inwoners zoals vroeger). En vooral: Wat doet dat met onze gemeente? Willen we onze prachtige buitengebieden echt nog verder opofferen? Alleen omdat de woningmarkt nu een piek laat zien en de gemeente bang is dat projectontwikkelaars er met de buit van doorgaan?

Is het vestigen van het voorkeursrecht wel het juiste middel, temeer er nog voldoende locaties beschikbaar zijn in onze kernen die een upgrade verdienen En belangrijk voor de levensvatbaarheid van een school of winkel Zelfs ruim voldoende om aan de ambitie van onze woonvisie te voldoen.

Groeien of bloeien?
Daar zit een echte keuze waar u als inwoner van onze gemeente ook daadwerkelijk wat van gaat merken. Andere onderscheidende thema’s waarop u zich kunt oriënteren de komende dagen zijn: zondagsopenstelling van winkels, visie op toerisme en de mate waarin inwoners betrokken gaan worden bij toekomstige besluiten. En niet in de laatste plaats de vraag of het gaat lukken om het vliegverkeer boven onze gemeente te weren. Rust en Ruimte komen ernstig in gevaar als vliegveld Lelystad doorgezet wordt met de geplande vliegroutes. Vooral Lemelerveld en Hoonhorst worden hierin zwaar getroffen.

Marijn Seuters,
Bestuurskundige en kandidaat voor de gemeenteraad (D66).

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.