Home / minister ziet groeiende polarisatie tussen landbouw en natuur

minister ziet groeiende polarisatie tussen landbouw en natuur

Carola Schouten, nog geen half jaar minister (en derde vicepremier) namens de ChristenUnie van het (nieuw in het leven geroepen) ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), zei dat zaterdagmiddag op een bijeenkomst van de ChristenUnie-afdelingen Ommen en Dalfsen. Vooral agrariërs uit het Vechtdal waren uitgenodigd en ook in flinke getale naar de Wiekelaar in Oudleusen gekomen. Tijdens een soort College Tour werd de minister(en haar eigen politiek adviseur Jonathan van der Geer) flink aan de tand gevoeld.

Schouten, ze is een Brabantse boerendochter, kreeg zoals verwacht veel vragen over de recente problemen met verkeerde registratie van koeien. Enkele weken geleden werden 2100 veehouderijen geblokkeerd maar inmiddels zijn daar nog maar een kleine 100 van over. Het blijkt vooral om kleinere administratieve fouten te gaan, terwijl de verschillende registratiesystemen voor koeien niet altijd goed op elkaar aansluiten.
Volgens Schouten had zij echter geen keus, al betreurt zij de gevolgen. “Maar als ons registratiesysteem I & R niet klopt, dan kan dat bij een uitbraak van een dierziekte enorme gevolgen hebben. De hele Nederlandse veehouderij zou direct geblokkeerd worden. Ik heb wel de impact onderschat van dat besluit waardoor boeren opeens massaal in de hoek werden gezet als fraudeurs.”

Varkenshouder Johnny Hogenkamp uit Oudleusen wilde weten waarom het ministerie van LNV vorige week de ‘Week zonder vlees’ promootte. “Straks krijgen we nog de week zonder melk of zuivel, dat lijkt me geen echte promotie van de agrarische sector.” Schouten verklapte daarna dat zij tijdens een werkbezoek in Zeeland heerlijke varkenskoteletten had gegeten, maar dat het ministerie ook weet dat er verschillende ideeën en belangen zijn. “Er zijn mensen die geen belang hebben bij het eten van vlees, dat is ieders vrije keuze. Als ministerie doen we heel veel aan promotie, ook in het buitenland, van de Nederlandse landbouwproducten en dat blijven we doen.”

De kritiek van een boer dat in Nederland legbatterijen al jaren verboden zijn, terwijl eieren uit diezelfde legbatterijen van buiten de EU gewoon geïmporteerd worden, snapte ze heel goed. “Dat Is mij ook een doorn in het oog, maar het probleem zit hem in de ingewikkelde Europese regelgeving. Ik vind dat als wij Nederlandse boeren dwingen extra te investeren in meer duurzaamheid of dierenwelzijn, de extra kosten daarvan verrekend moeten worden in de prijs die supermarkten betalen. Je kunt boeren niet dwingen om 1 of 2 ton extra te investeren in dat soort maatregelen zonder dat daar een hogere verkoopprijs tegenover staat. Anders prijs je onze eigen boeren snel uit de markt.”

Een oud-medewerker van Staatsbosbeheer vond dat Schouten weinig belangstelling lijkt te hebben voor de belangen van de natuur, maar dat ging Schouten te ver. “Net afgelopen week hebben we 275 miljoen euro uitgetrokken voor verbetering van de waterkwaliteit van onder meer de Grevelingen.” Ook heeft ze Wageningse wetenschappers gevraagd om te onderzoeken of het met het aantal insecten in Nederland net zo slecht gaat als bij een recent veelbesproken Duits onderzoek.

Lees ook

ACO van Elderen start weer met de ACO-plus groep

(Advertorial) OMMEN – Begin september is ACO van Elderen weer gestart met de lessen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.