Home / lijsttrekkersdebat in hardenberg zeer succesvol

lijsttrekkersdebat in hardenberg zeer succesvol

Hoewel het ouderenbeleid het centrale motief van dit debat zou moeten zijn kwamen vele andere onderwerpen ook ter discussie.

De meningen over het koopzondagbeleid liepen nogal ver uiteen. Van geen enkele koopzondag van de partijen op christelijke basis tot het volledig vrijlaten van de liberale partijen. Hopelijk stelt de nieuwe raad zich realistisch op en doen alle partijen mee met het doen van concessies, anders komt er geen nieuw beleid.

Voor de SAH een belangrijk punt was het instellen van een zorgloket opdat iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft met slechts één zorgbegeleider van doen heeft voor de diverse problemen zonder dat de zorgbehoeftige doorverwezen wordt naar meerdere instanties zoals nu. Hier vonden meerdere partijen dat de huidige structuur voldoende mogelijkheden biedt en er geen apart loket nodig is. De praktijk is echter anders.

Dus werk aan de winkel voor de SAH. Mantelzorg en respijtzorg krijgt aandacht met doorverwijzing naar andere instanties als Carinova, maar daar is het probleem niet mee opgelost is de ervaring van vele hulpbehoeftigen. Enig lobbywerk blijft er over. Milieu en biodiversiteit heeft wel uniforme aandacht. Hoewel de meningen over duurzaamheid van de agrarische en veeteeltsector nogal verschillend worden benaderd door de diverse partijen. Het lijkt voldoende aandacht te krijgen voor een praktische benadering en een voor iedereen aanvaardbaar beleid.
Enige speerpunten die opvielen en belangrijk zijn voor de ouderen zijn bijvoorbeeld van Groen Links geen groepspolitiek maar maatwerk leveren. Prima maar hoe?

Mensen gaan voor stenen voor D66. Ouderen zelfstandig laten blijven met individuele ondersteuning. Goede gedachte. Nu aan de slag ermee. Het CDA bevordert de mobiliteit door automaatjes. Hoe vind je vrijwilligers daarvoor, waar nu in vele sectoren zich al een vrijwilligersgebrek openbaart? SAH ziet meer in de oude maar opgepoetste regiotaxi.

50Plus die jongeren en ouderen huisvesting wil samen laten gaan ter bevordering van de saamhorigheid. Daar is wel wat te doen maar hoe krijgen we dat in alle kernen voor elkaar?
Seniorenwoningen in een samendoen samenleving van SGP is een goede gedachte alleen roept dat de suggestie op dat de jongeren de ouderen moeten ondersteunen. Mooie intentie, alleen hebben de jongeren tijd en energie daarvoor over?
OPKoers een goede leefbaarheid voor ouderen en jongeren en zij willen intermediair zijn.

Graag zeggen de ouderen. Werk aan de winkel.
De VVD vindt dat de behoeftes per kern moeten worden geïnventariseerd en daarop ingespeeld moet worden. Hoge verwachting maar hoe is de praktische invulling?

Afwachten! PvdA vindt flexibel bouwen in een inclusieve maatschappij waar iedereen mee moet kunnen doen een streefpunt. Is iedereen het mee eens. Een stimulans om er voor te zorgen dat iedereen dat vindt en praktisch uitvoerbaar is.

De Christen Unie vindt ouderen waardevol voor de samenleving. De eenzaamheid van vele ouderen dient door jongeren en ouderen samen te worden opgelost. Een actieplan “Waardig ouder worden” is er. Nu de realisatie! Er waren vele levendige discussies waar ook een wat humorvol onderwerp aan de orde kwam als een belastingvrij hondje voor de ouderen om de eenzaamheid op te lossen.Een heftige discussie hierover met als toon wie betaalt wat.

Voldoende onderwerpen voor de politici om voor de ouderen in de samenleving op te komen teneinde het welzijn van deze groep in de samenleving te bevorderen.

Alle deelnemers vonden het een geslaagde middag.
Jan Hopster SAH bestuurslid. www.seniorenadvieshardenberg.nl 

Lees ook

Expositie van Janny de Groot in de Mozaïek

LEMELERVELD – In kulturhus de Mozaïek in Lemelerveld is momenteel een expositie te zien van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.