Home / leerlingen en docenten vechtdal college terug op hollandse bodem na avontuur in ghana

leerlingen en docenten vechtdal college terug op hollandse bodem na avontuur in ghana

Taboes doorbreken 
De reis heeft veel indruk gemaakt op Carlijn Mellema, Lilou Kleine Staarman en Marco van Praag Zij liepen tien dagen mee met het leven van Ghanese medeleerlingen in het dorpje Lume Atsyame. De groep Nederlandse verslaggevers ging in Ghana aan de slag met het thema ‘life skills’  Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel jongeren in Ghana te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids.

Ook hebben de jongeren gesproken over heftige culturele tradities als jonge uithuwelijking en vrouwenbesnijdenis. Samen hebben de Nederlandse en Ghanese jongeren een presentatie gegeven voor de hele gemeenschap. Schoolbestuur, ouders, buurtbewoners en lokale overheid waren aanwezig bij deze meeting die het belang van onderwijs benadrukte. De jongeren hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk ‘life skills’ zijn en dat er in Ghana taboes doorbroken moeten worden.

Activerende didactiek in de klas
De reis heeft ook veel indruk gemaakt op Marco van Praag, docent Techniek op het Vechtdal College. Hij liep vijf werkdagen mee met James, een docent Techniek in Ghana in het dorpje Lume Atsyame.

Het onderwijs in Ghana bestaat uit luisteren en herhalen. De docenten in Ghana waren in oktober al in aanraking gekomen, door een groep docenten van Edukans, met activerende didactiek. Ze werden met open armen ontvangen omdat ze geheel open stonden voor het delen van lesideeën. 

Financiële actie
Na de reis doen Carlijn, Lilou en Marco op school uitgebreid verslag van de onuitwisbare ervaringen. Ook zullen zij samen met andere leerlingen van het Vechtdal College actie voeren voor de projecten die zij in Ghana bezochten. Vechtdal College Ommen vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat ieder kind recht op onderwijs heeft. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

Lees ook

Zoekplaatje: OCO-ijs

De oudste bewaard gebleven foto’s van fotojournalist Herman Wigbels in de regio Ommen zijn gemaakt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.