Home / kijk op vechtdal gefeliciteerd onze gemeente is de veiligste gemeente van nederland

kijk op vechtdal gefeliciteerd onze gemeente is de veiligste gemeente van nederland

Maar niets is minder waar. Want ook al zijn we de veiligste gemeente, er waren in 2017 nog steeds 294 delicten in onze gemeente en elk incident is er een te veel. Want de impact van een inbraak, vernieling, mishandeling, overval of bedreiging in de omgeving is voor de betrokkene echt groot. Er wordt ongevraagd ingebroken in jouw veilige ruimte en die veilige ruimte is dus in een keer niet zo veilig meer. Veel mensen houden na een incident erg lang last van angst, boosheid of andere ongevraagde emoties door de gebeurtenis. Dé belangrijkste reden om zoveel mogelijk incidenten te voorkomen.

Daarnaast is een uitslag als deze maar een momentopname. Er kan zo weer een inbraakgolf of iets dergelijks volgen en de stand zal weer helemaal veranderen. Achteroverleunen is dus echt geen optie.

En het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, het is niet iets wat we over kunnen laten aan de politie. Als inwoners van de gemeente zijn we de oren en ogen en kunnen we echt het verschil maken. Als je iets verdachts of vreemds ziet is het goed om alert te zijn. Als je het niet vertrouwt waarschuw dan direct de politie op het alarmnummer 112. De ervaring is dat mensen vaak denken dat 112 alleen bedoeld is voor ongelukken of brand maar ook als er sprake is van een mogelijke inbraak of vernieling dan moet dit nummer gebeld worden. De politie geeft aan dat er beter een keer te veel gebeld kan worden dan dat het achterwege gelaten wordt. Voor zaken zonder spoed kan er gebeld worden met 0900-8844.

Je kan als inwoner ook een actievere bijdrage leveren. Je kan je bijvoorbeeld aanmelden op www.burgernet.nl. Er wordt dan door de politie een SMS of spraakbericht verzonden met informatie bij een incident zoals vermissing, doorrijden bij een aanrijding of inbraak. Er wordt je dan gevraagd om te reageren als je meer gezien hebt.

Aansluiten bij een van de vele Whatsapp-groepen in de verschillende kernen is ook een optie. Deze groepen zijn opgericht door inwoners in jouw omgeving. Hierdoor kan je snel verdachte situaties doorgeven waardoor je mensen in jouw buurt snel kan inlichten. Deze WhatsApp-groepen hebben over het algemeen afspraken gemaakt dat het echt alleen moet gaan over veiligheids-issues. Ondertussen is deze samenwerking al weer verder ontwikkeld en zijn er ook groepen opgericht met deelnemers uit verschillende dorpen. Hierdoor is het hele Vechtdal met elkaar verbonden. Aanmelden voor een WhatsApp-groep in jouw buurt is heel eenvoudig door te kijken op www.vechtdalalert.nl. Hier kan je per dorp opgeven en de spelregels staan hier ook beschreven.

Laten we er samen aan werken zodat we ook de komende jaren een veilige gemeente zijn om in te wonen.

André Schuurman
Wethouder

 

Lees ook

Leerlingen OBS Dennenkamp werken mee aan Schone Rivieren

OMMEN – Zaterdagmorgen 25 september hebben leerlingen uit de hoogste groepen van basisschool De Dennenkamp …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.