Home / jan soer neemt afscheid van buurthuis ommerkanaal

jan soer neemt afscheid van buurthuis ommerkanaal

Jan Soer was van 1976 tot 1993 onderwijzer aan de openbare school aan het Ommerkanaal. Vanaf het moment, 25 jaar geleden, dat de school werd omgevormd tot buurthuis is Jan daarvan de drijvende kracht geweest. Als secretaris, als beheerder, als organisator van de jaarlijkse rommelmarkt, de burendag, het feest op Koningsdag en als ophaler van oud-papier. Deed hij dat laatste in eerste instantie voor zijn school, later kwam de opbrengst van de immer volle papiercontainers ten goede aan het buurthuis.

Na 25 jaar vond Jan vond Jan het tijd worden om het stokje over te dragen. Dat had hij, stipt als hij is, vorig jaar mei al aangegeven. Het bestuur had dus ruim de tijd om een opvolger te zoeken. De Stichting Buurthuis Ommerkanaal wilde Jan middels een afscheidsreceptie bedanken voor zijn nimmer aflatende inzet voor ‘zijn’ buurthuis. Jan en zijn vrouw Gertie werden door de voorzitter van het buurthuis, Dik Kroese, vanaf hun nieuwe adres opgehaald. Na 41 jaar aan het Ommerkanaal gewoond te hebben, in het karakteristieke huis naast het buurthuis, zijn Jan en zijn vrouw Gertie inmiddels verhuisd naar Ommen. “We hebben er al die jaren met heel veel plezier gewoond, maar het huis is te groot voor ons tweeën geworden en wat dichter bij het centrum is ook wel prettig”, laat Jan weten.

Aangekomen bij het buurthuis werden Jan en Gertie door de aanwezigen flink in de bloemetjes en cadeaus gezet. In het overvolle buurthuis moesten, naar mate de tijd vorderde, steeds meer stoelen en tafels aangesleept worden om alle belangstellenden van een plaats te kunnen voorzien. De afscheidsreceptie had veel weg van een reünie: buren, oud-buren, deelnemers aan de kaartavonden, de 55+soos, koersbal, ouderengym en van nog veel meer activiteiten waaraan Jan ondersteuning bood, kwamen Jan bedanken voor alles wat hij de afgelopen 25 jaar gedaan heeft om de buurtschap levendig te houden – en dat is heel wat geweest.

Dik Kroese sprak dan ook lovende woorden aan het adres van Jan en zijn vrouw. Jan werd verrast met een hotelbon en een grote bos bloemen.
De voorzitter van Plaatselijk Belang Ommerkanaal, Henry Petter gaf een beschrijving van Jan: “Wat er ook georganiseerd werd in het buurthuis, Jan had de tafels en stoelen altijd al klaar staan. De koffie stond al te pruttelen, daar had niemand meer omkijken naar. Na afloop was Jan altijd in de buurt om de boel weer op te ruimen. Hij zorgde ervoor dat er dahlia’s geplant werden, die in het najaar bloeiden, en haalde ook de knollen weer uit de grond om ze vervolgens in de gang van het buurthuis te leggen. Met burendag zorgde Jan voor bloembollen of vogelhuisjes voor alle aanwezigen of een optreden van Magic John. En natuurlijk kent iedereen Jan van het oud-papier ophalen. Achteruit rijden met de kar is niet Jans sterkste punt, dus probeerde hij dat altijd te voorkomen.”

Tijdens deze beschrijving, knikten de aanwezigen geregeld instemmend. Henry Petter en zijn vrouw Annie traden iets later, tot hilariteit van Jan, Gertie en alle aanwezigen, ook nog op als een oud, boeren echtpaar. Ze maakten al snotterend duidelijk dat ze Jan en zijn vrouw ontzettend zullen gaan missen. Dat geldt niet alleen voor Henry en Annie, ook de buurtschap en het buurthuis zullen Jan Soer en zijn vrouw gaan missen. Dat zal waarschijnlijk wederzijds zijn.

Lees ook

Lijsttrekkers D66 voor Dalfsen, Ommen en Hardenberg bekend

DALFSEN/OMMEN – De leden van D66 hebben voor de drie gemeentes in het Vechtdal de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.