Home / ict branche in de regio veelbelovend

ict branche in de regio veelbelovend

De ICT heeft twee kanten, vertelt Erik Otten, mede-directeur Webstores. De hardware-kant, dus bijvoorbeeld het repareren van computers en kabels leggen, en de software-kant, waar men programmeert en applicaties ontwikkelt. In deze regio is voor elke zeven vacatures slechts één geschikt talent beschikbaar.

Otten spreekt daarom het bedrijfsleven aan om de ICT-branche te versterken: “Het is aan ons om jongeren te enthousiasmeren, jongens én meisjes. De branche bestaat lang niet alleen uit ‘nerds’ die de hele dag achter hun computer zitten. Sociale vaardigheden, zoals samenwerken en goed communiceren, zijn minstens zo belangrijk. Goed luisteren naar een klant, gezamenlijk op zoek gaan naar de kern van de hulpvraag en de meest geschikte oplossing formuleren – dát is ook waar het in de ICT om draait. Dat veelzijdige karakter maakt het werk nu juist zo leuk.” De komende jaren zullen ondernemers hun krachten bundelen met die van het Alfa-college. Werknemers van bedrijven zullen praktijkervaringen en actuele kennis uitwisselen met docenten, zodat studenten continu up to date kunnen blijven. “Als ICT’er ben je namelijk nooit uitgeleerd.”

Basis-halfjaar
Om studenten kennis te laten maken met beide ICT-richtingen, werkt het Alfa-college met een ‘basis-halfjaar’. Hierna kunnen ze veel beter een weloverwogen keuze maken voor hun specialisatie. André Pape, docent ICT aan het Alfa-college, ziet alleen maar voordelen: “Studenten weten veel beter waar ze voor kiezen en waar hun talenten liggen, en bovendien is hun motivatie een stuk beter.”

De 21-jarige student Nick de Wolde is hier een mooi voorbeeld van. Op niveau 3 rondde hij de opleiding tot beheerder af, maar nadat hij was doorgestroomd naar niveau 4 besloot hij toch het roer om te gooien: hij bleek talent te hebben voor programmeren en koos voor de opleiding tot applicatieontwikkelaar. Nick kijkt vooral uit naar zijn stage. “Hoe meer praktijkervaring ik opdoe, hoe beter mijn beeld wordt van de verwachtingen in het werkveld. Ik weet nu nog niet precies wat ik later wil gaan doen, maar een stageplek met goede begeleiding zal me daar erg bij helpen. Ik vind het vooral fijn dat ik me als het ware heb gespecialiseerd in twee richtingen: als ik uiteindelijk deze opleiding met succes afrond, kan ik alle kanten op.” Pape: “We kennen hier zo veel schitterende bedrijven die studenten op zowel leer- als werkgebied veel kunnen brengen. Juist hier liggen de kansen!”

Lees ook

Gemeente Dalfsen digitaal in gesprek met boeren

DALFSEN – De gemeente Dalfsen sprak door de jaren heen met verschillende groepen inwoners, ondernemers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.