home start biedt hulp bij opvoeden in dalfsen

  Vanuit Engeland overgewaaid, is het project Home-Start nu ook in de gemeente Dalfsen gestart. Home-Start is een evidence based programma; dat betekent dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de methode werkt. Jonne de Hoop van Stichting de Kern is de coördinatrice in Dalfsen. Ze legt uit: “Ik zoek mensen die het leuk vinden gezinnen een beetje op weg te helpen met de opvoeding van hun kinderen. En daarnaast zoek ik gezinnen met kinderen tot 12 jaar die het fijn vinden om een steuntje in de rug te krijgen bij de opvoeding. De ouders geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen; hun vragen staan centraal. Het kan gaan om een luisterend oor bieden terwijl er samen koffie wordt gedronken. Of de vrijwilliger kan meedenken hoe de ouder met zijn/haar kind om kan gaan als deze niet goed luistert. De vrijwilligers die ik zoek, moeten ervaring hebben met opvoeden. Dit kan betekenen dat ze zelf ouder zijn of dat ze in hun werk ervaring met opvoeding op hebben gedaan. Er wordt van de vrijwilliger gevraagd om een dagdeel per week naar het gezin te gaan. Op dat moment kunnen er tips en adviezen worden geven. Het kan ook om praktische begeleiding aan, zolang het gerelateerd is aan opvoeden.”

  Voordat een vrijwilliger aan een gezin wordt gekoppeld, krijgen zij een cursus aangeboden wat uit 6 dagdelen bestaat. Hier zit een certificaat aan gekoppeld. Er wordt gekeken welk gezin het beste past bij welke vrijwilliger, zodat er een goede match kan worden gemaakt. De vrijwilliger stelt samen met het gezin doelen en hier wordt maximaal één jaar naar toegewerkt. Jonne: “De doelen die gesteld worden, kunnen per gezin verschillen. Het kan gaan om het uitbreiden van de sociale contacten van de ouders, tips bij het consequent(er) opvoeden van de kinderen of advies hoe om te gaan met onenigheid tussen de kinderen. Wel gaat het hierbij om ondersteuning bij kleine problemen waar op tijd ondersteuning bij wordt geboden, zodat het probleem ook klein blijft. Home-Start heeft wat dat betreft een preventieve functie; het wil voorkomen dat er beroep moet worden gedaan op professionele hulpverlening met alle administratieve rompslomp van dien, zoals het aanvragen en indienen van formulieren etc. Mocht professionele hulp al betrokken zijn bij een gezin of dit blijkt onvermijdelijk te zijn, kan Home-Start alsnog hiernaast ondersteuning bieden.”

  De vrijwilligers hebben regelmatig contact met Jonne. Zij ondersteunt de vrijwilligers, verzorgt themabijeenkomsten voor bijscholing en samen evalueren zij de stand van zaken binnen het gezin. Bent u enthousiast geworden over Home-Start? Neem dan contact op met Jonne de Hoop via telefoonnummer 06-32452313 of per email via home-startdalfsen@stdekern.nl. Voor meer informatie, zie ook www.home-start.nl.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.