duurzame jagtlusterallee

  Van Leeuwen werd bijgestaan door William Kamsteeg werkzaam op de zorgboerderij.

  Foto/verslag: Evert Jan Goos

  Een groot aantal bomen werd bezorgd bij zorgboerderijen, zo ook op locatie Landjuweel De Hoeven in Nieuwleusen. Daar worden ze bewerkt, stukken hout worden gekloofd door cliënten van de zorgboerderij. Momenteel zijn circa dertig mensen met een verstandelijke beperking, verdeeld over diverse dagdelen, werkzaam op het biologische melkveebedrijf met tuinderij en boerderijwinkel De Hoeven.

  “Producten die we ergens weghalen proberen wij altijd weer te gebruiken” benadrukte wethouder Van Leeuwen. Van het bruikbare hout worden bijvoorbeeld weer prachtige bankjes gemaakt of kistjes voor bijenhotels. Als voorbeeld noemt Van Leeuwen het bankje aan de Rechterensedijk en het bijenhotel dat door de gemeente geschonken werd bij de opening van waterbedrijf Vitens in de Marshoek.
  Het zijn allemaal producten uit de natuur en zorgen ook op de zorgboerderijen voor werk en een zinvolle dagbesteding.

  Voorzitter Andries Bos van de plaatselijke bijenvereniging was blij met het zaaien van bloemenmengsels en de Honey Highway, een heuse bijen-snelweg, langs de Jagtlusterallee. Door de bermen te beplanten met bloemen ontstaat een paradijsje voor bijen. Maar ook voor vlinders en insecten, waarbij het ene organisme als voedsel voor de andere kan dienen. Zo ontstaat een natuurlijk evenwicht, de bijen kunnen dan ook beter overwinteren.

  “Gelukkig zijn er tijdens de boomplantdag afgelopen week ook bijen vriendelijke bomen geplant. Er is veel druk op de bijensoorten. In totaal zijn er 350 soorten bijen maar de laatste tijd zijn veel soorten verdwenen”, benadrukt Bos.

  Thijs Mosterman, beleidsadviseur Milieu en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Dalfsen, merkt op dat bij de herinrichting van de Jagtlusterallee als uitgangspunt wordt gehanteerd, dat niet alleen bestaande structuren worden hersteld maar ook nieuwe structuren worden gecreëerd. Er komt een extra bomenrij en meer variaties in boomsoorten, zoals de els, berk, eik, iep, beuk en lijsterbes. Dit alles draagt bij aan de biodiversiteit. Ook komt er LED-verlichting.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.