Home / christenunie ommen wij zien voldoende fietsknelpunten

christenunie ommen wij zien voldoende fietsknelpunten

De start van de fietstocht begon bij de Balkerweg, waar Bettina Slotman de ChristenUnie-kandidaten wees op de onduidelijke routes en gevaarlijke oversteken. Automobilisten en vrachtverkeer houden te weinig rekening met fietsers, zo viel haar op. Bovendien is niet tot slecht aangegeven, dat het fietspad ineens over een stuk van 200 meter geen tweerichtingsverkeer meer is. Dat betekent dus dat fietsers doen wat hun goed uitkomt. Niemand houdt zich aan de regels. Bovendien wil je niet dat scholieren op die tijdstippen twee keer in korte tijd de weg moeten oversteken.

Rotonde bij Karwei
De rotonde bij Karwei stond ook op de lijst van gesignaleerde knelpunten. Lijsttrekker Frans van der Mooren merkte op, dat hij niet aan ‘tunnelvisie’ wil lijden, maar “een visie op een tunnel op deze plek met toenemend doorgaand verkeer door Ommen zou wel heel nuttig zijn. Op deze rotonde komt steeds meer druk”

Bij de Danteweg en de aansluiting Kievitstraat/Chevaleraustraat werd ook stilgestaan bij de onveilige oversteek op deze brede kruising. Voor het Carrousel werd geconstateerd, dat de ingang bij de parkeerplaats van de bibliotheek veel wordt gebruikt als ‘korte route’ naar het Vechtdal College. Dat zorgt voor onoverzichtelijk verkeersgedrag, samen met de “scholierentractoren” naar het Carrousselplein.

Halen en brengen bij scholen
De verkeerssituatie bij de St. Bernardusschool kwam ook nadrukkelijk naar voren. Er is te weinig ruimte om kinderen te halen en te brengen. De woonwijk is er niet op berekend en bovendien worden straten als de Baron Bentinckstraat steeds vaker gebruikt als routes om het centrum te kunnen bereiken. Voor kinderen schept dat onveilige verkeerssituaties. ChristenUnie-raadslid Gerard Marsman onderstreepte het probleem van de verkeersonveilige situatie. Hij zag ter plekke niet zo snel een adequate oplossing, maar constateerde dat dit wel een ernstig punt van aandacht moet zijn voor een toekomstig kindplein in een woonwijk. “Zeker als je dan scholen bij elkaar plaatst waar samen ongeveer 700 kinderen naar toe gaan.”

Vechtbrug
Fietsonveiligheid werd het meest nadrukkelijk gevoeld bij de Vechtbrug. “Aan beide zijden van de brug is het een en al onduidelijkheid voor fietsers. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn. Gelukkig rijdt ook de automobilist langzaam, omdat zij zich ook onzeker voelen.” Door de andere inrichting van de Julianastraat en de situatie van fietsers bij de brug, zag Johan Wind (ChristenUnie) wel een lichte verbetering, maar geen echte oplossing. ‘De aanpassing kost veel geld, maar zorgt alleen voor een korte termijn perspectief.” De fietstour van de ChristenUnie sloot af bij het station. Daar stond vooral het verkeersgedrag centraal bij de oversteek van fietsers, die van het station komen.

Voor de ChristenUnie bood deze fietstour een mooie kans om te peilen hoe inwoners van Ommen de fietsveiligheid voor met name kinderen ervoeren. Conclusie: er is werk aan de winkel om de fietsveiligheid van Ommen te verbeteren. Vaak heeft het ook alles te maken met een bredere aanpak verkeer en doorstroming in Ommen, maar de aandacht voor fietsende kinderen en andere kwetsbare verkeersdeelnemers moet daar wel bij voorop staan.

Lees ook

Programma Ribs & Blues grotendeels rond

RAALTE – De line-up voor Ribs & Blues in Raalte is grotendeels rond. De Britse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.