Home / winterwandeling ommerschans trekt veel belangstellenden

winterwandeling ommerschans trekt veel belangstellenden

Archeoloog Kasper ten Berghe uit Zwolle is al sinds 2010 betrokken bij de werkzaamheden aan de Ommerschans en voor hem is het daar een eldorado: uit de destijds volgestorte grachten komt een schat aan informatie naar boven. Voor het bekende Zwaard van de Ommerschans kwam hij helaas te laat: dat werd al rond 1900 gevonden door Geert Remmelts, jachtopziener en de grootvader van een van de deelnemers aan de wandeling, Diny Henkman-Remmelts. Het zwaard is 3.500 jaar oud en werd medio vorig jaar gekocht door het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Een replica is te zien in het Cultuurhistorisch Centrum Ommen.

Kasper vertelde boeiend over de tijd dat Ommerschans een verdedigingswerk was, in de 17e eeuw, en het gebied eromheen voornamelijk bestond uit moeras. Op het ogenblik ligt de nadruk op de Ommerschans als strafkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, die minder weldadig was dan de naam doet vermoeden. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat die maatschappij werd opgericht en samen met een aantal andere voormalige (vrije) koloniën is de Ommerschans genomineerd voor een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Klein, maar daarom juist indrukwekkend, is de begraafplaats van de Ommerschans: er liggen bijna 5.500 kolonisten anoniem begraven op een paar honderd vierkante meter; het grootste massagraf van Nederland. De geschiedenis van de Ommerschans verdient het om verteld te worden, ook al is die nog zo triest.

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.