voorleesontbijt bij landstede gastouderbureau voor herhaling vatbaar

  De kinderen genieten met volle teugen van de speciale ochtend. Na een door Landstede Gastouderbureau verzorgd ontbijt met fruit, broodjes en wat te drinken, vertelt Ada aan de hand van voorleesplaten het verhaal van de tijger. De kinderen zingen en wiegen mee, en ze blazen enthousiast de denkbeeldige ballonnen over de denkbeeldige tijger heen. ‘Hij is jarig’, legt één van de kinderen uit. ‘Ze willen hem verrassen. Iedereen moet stil zijn. En de ooievaar prikt de ballon stuk. En toen deed de tijger de oogjes open. Verrassing!’

  Voorlezen: hoe eerder, hoe beter
  Ada Kogelman bezoekt dit jaar, met het prijswinnende prentenboek, behalve peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voor het eerst gastouders. ‘Elke keer is weer anders. Hier waren er heel leuke dierenknuffels bij. Lezen is zo belangrijk. De persoonlijke aandacht, de interactie. Je kunt in gesprek met kinderen, daar kan geen televisie of app tegenop. In dit verhaal heeft de kikker bijvoorbeeld een briljant idee. Briljant is een nieuw woord voor de kinderen. Een nieuw woord moeten ze niet alleen vaak horen, maar ook zelf gebruiken, wil het blijven hangen. Wij doen ons best ouders ervan te overtuigen dat het voorlezen belangrijk is voor de hele ontwikkeling. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter voor je kind en hoe beter het je ook afgaat. Want voorlezen is een kunst op zich.’ Ada vindt het leuk om ook bij gastouders op bezoek te gaan. ‘Zo bereiken we weer een nieuwe doelgroep. Ik hoop dat we dit kunnen blijven doen!’

  ‘Voorlezen heeft iets gezelligs’
  Landstede Gastouderbureau organiseert de voorleesontbijten bij de gastouders. Voor deze gelegenheid zijn Wilma Wassens met twee kinderen en Anneke Kamphuis met drie kinderen op bezoek bij Simone. ‘Kinderen vinden voorlezen altijd geweldig’, zegt Simone. ‘Het heeft iets gezelligs en je kunt er allerlei leerzame dingen mee doen.’ Anneke knikt. ‘De kinderen van nul tot vier vinden het altijd leuk, maar ook de bso-kinderen vinden het geweldig. We doen veel met voorlezen, met lezen en teksten. We verstoppen bijvoorbeeld briefjes met letters in de tuin, waar ze woorden mee moeten maken. Of ze schrijven zinnen in de zandbak. Er zijn allerlei leuke activiteiten te bedenken.’ Wilma is gastouder bij een gastgezin thuis. ‘Ik vang vier meisjes van 2 tot 7 jaar op. Ze vinden voorlezen geweldig. Het is de kunst om mooi voor te lezen, met verschillende stemmetjes en zo.’ De drie gastouders vinden het voorleesontbijt geslaagd. ‘Het is heel leuk en goed voor de kinderen. En voor ons is het weer een moment van ontmoeting, naast de gezamenlijke trainingen en de gezellige avonden, waar we ervaringen kunnen uitwisselen.’

  Belevingswereld van het kind
  ‘Deze activiteit sluit precies aan op de waarden van Landstede Gastouderbureau en de pedagogiek van Reggio Emilia’, zegt bemiddelingsmedewerker Bernarda Olthof. ‘Bij het voorleesontbijt komen talentontwikkeling en ontmoeting mooi bij elkaar. Het gaat erom dat we willen aansluiten bij de belevingswereld van het kind en dat is wat je met voorlezen volop kunt doen. Het is belangrijk voor de woordenschat maar bijvoorbeeld ook voor de verwerking van alles wat ze meemaken, met boekjes met relevante onderwerpen.’ De gastouders zijn enthousiast. ‘Ze bedenken er allerlei activiteiten bij: muziek maken, knutselen, er gebeurt van alles onderling. Dat is fantastisch. Ik denk wel dat het voorleesontbijt bij de gastouders voor herhaling vatbaar is!’

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.