Home / rineke van elburg ik heb altijd een zwak gehad voor de oranjevereniging

rineke van elburg ik heb altijd een zwak gehad voor de oranjevereniging

Tekst /foto: Hans Bunkers, Vrijwilligerssteunpunt Ommen

Hoe kwam je bij de Oranjevereniging?
“Je zou kunnen zeggen dat ik altijd al een zwak had voor de Oranjevereniging. Ik heb de kinderen van jongs af aan gestimuleerd om mee te doen aan de lampionnen- en versierde fietsenoptocht en later volgde de grote optocht. Ik begon meer dan twintig jaar geleden als jurylid bij de playback show. Daarna volgde al snel de jury van de lampionnenoptocht en de grote optocht, met alle versierde wagens. In 2011 vroegen ze of ik belangstelling had voor een bestuursfunctie. Ik werkte toen nog bij de Saxenburg-Groep als secretaresse van de cardiologen. Ik was zodoende al vertrouwd met het werk van secretaris.”

Kroning
“Wat me blijft trekken is dat we met elkaar iets tot stand brengen voor de gemeenschap in Ommen en omstreken. Toen ik begon waren we met vijf mensen. Het bestuur is intussen uitgebreid naar negen mensen. Dat scheelt veel werk, want nu kunnen we taken verdelen.

De aubade vind ik misschien wel het mooist: alle kinderen die zingen op de vrachtwagens. Sinds de verbouwing van Oldenhaghen is het altijd passen en meten met de vrachtwagens. Ik word ook blij als ik al die kinderen zie, die wel of niet verkleed met de lampionnenoptocht meedoen. Maar ook de contactpersonen van de scholen en buurtschappen, die altijd enthousiast meedenken over de optocht.
Ook al wordt er wel eens gefoeterd, de betrokkenheid overheerst. In 2013, bij de kroning van Willem-Alexander tot koning, besloten we om de optocht af te gelasten. Dat was een moeilijk besluit. Maar het programma rondom de kroning werd live uitgezonden. We wisten dat we weinig mensen langs de route zouden hebben. Daardoor zouden ook onze inkomsten, uit de collecte tijdens de optocht bijvoorbeeld, tegenvallen. De eerste reacties logen er niet om. Uiteindelijk was er ook begrip voor. Sommige groepen, die al waren begonnen met bouwen beloofden we dat ze in 2014 met twee wagens mee konden doen aan de optocht.”

Wereldwinkel
“Ik ben bijna drie jaar geleden gestopt met mijn werk bij de Saxenburg-Groep. Er was een reorganisatie. Ik kan me prima vermaken, maar vind contact met mensen heel belangrijk. Daarom ben ik, naast het werk bij de Oranjevereniging, ook aan de slag gegaan bij de Wereldwinkel in Ommen. Die loopt, mede dankzij het toerisme, nog steeds prima. We hebben een uitstekende zomer gedraaid. Ik denk dat de locatie op de hoek van de Kerkstraat en de Bermerstraat een goede keus is geweest. Want om ons heen, in Dedemsvaart, Almelo, Hardenberg hebben Wereldwinkels moeten sluiten.”

Mannen gezocht
Rineke heeft naast haar activiteiten voor de Oranjevereniging en de Wereldwinkel ook nog tijd om te zingen. Popkoor Vocalicious heeft populaire muziek op het repertoire. “We zingen bijvoorbeeld ook op de Kerstmarkt, maar wel Kerstliedjes uit het populaire genre. Vocalicious bestaat in oktober vijf jaar. Toen ze me vroegen voor de jubileumcommissie heb ik meteen ja gezegd. We zijn een groot koor van zeventig mensen. Tachtig procent is vrouw. De mannen die meedoen vinden het hartstikke leuk. Dus dit mag wel in de krant: “mannen gezocht!”

In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving. Sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; overal kom je ze tegen. Elk met een eigen verhaal. Vrijwilligerssteunpunt Ommen portretteert regelmatig één van hen.

Deze en andere verhalen vind je op onze website www.vrijwilligerssteunpuntommen.nl 

Volg het Vrijwilligerssteunpunt Ommen ook op Facebook en Twitter:
www.facebook.com/VSOmmen en www.twitter.com/VS_Ommen 

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.