Home / plaatselijk belang oudleusen op de bres voor de schooljeugd

plaatselijk belang oudleusen op de bres voor de schooljeugd

Tekst: Evert-Jan Groot

Op dit moment ligt het accent op de parallelwegen langs de weg, omdat daar een zeer gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Iedere dag fietsen grote groepen schooljeugd naar hun school in Ommen en Zwolle. Peletons fietsers zijn aangewezen op de nu al te smalle parallelwegen. In dehuidige plannen voor de N340 wordt ervoor gekozen om een aantal oversteken af te sluiten. Daardoor moet het verkeer meer gebruik maken van de parallelwegen, die zodoende veel drukker worden. Meer auto’s en meer landbouwvoertuigen die allemaal gebruik moeten maken van de al beperkte ruimte.

“Om de situatie aanschouwelijk te maken hebben we op een ochtend een filmpje laten maken van de strijd om ruimte op de parallelwegen. Toen we het later zagen schrokken we ons een hoedje. Een bijna ongeluk kon ter nauwe nood worden voorkomen door een snelle manoeuvre van de bestuurder van zo’n landbouwkolos.” (deze filmpjes zijn te zien op de site van Plaatselijk Belang Oudleusen, red.)

In het totale budget dat beschikbaar is voor de aanpak van de N340, is onvoldoende ruimte ingeruimd om de veiligheid van de jeugdige fietsers te verzekeren. De kosten van zo’n 5 ton worden ondanks dat de totale projectkosten zo’n 175 miljoen bedragen hiervoor niet beschikbaar gesteld.
Thijs Hogenkamp: “Ik blijf het zeggen: De schooljeugd is, letterlijk en figuurlijk, het kind van de rekening!”

Plaatselijk Belang Oudleusen legt zich niet neer bij dit gegeven, maar kreeg nul op het rekest bij de provincie. Nu gaan ze nog een stap verder en hebben ze een beroep gedaan op de Tweede Kansen Kamer van de provincie Overijssel. Hier worden eerder afgewezen plannen opnieuw bekeken.“Deze kans wilden we niet laten liggen, want het gaat hier om onze kinderen”, aldus Hogenkamp.

“Mijn conclusie”, besluit Hogenkamp, “is dat Oudleusen niets heeft aan de aanpak van de N340. Integendeel. De verkeersonveiligheid neemt juist sterk toe voor de plaatselijke gebruikers van de parallelwegen.” Afgelopen vrijdag is een delegatie uit Oudleusen naar Zwolle geweest om hun wensen verder toe te lichten.

Lees ook

Raad & Recht biedt gratis hulp bij jaarlijkse belastingaangifte

(Advertorial) OMMEN – Het Belastingteam van Raad en Recht biedt ook dit jaar weer gratis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.