Home / jubileumjaar westermolen officieel van start

jubileumjaar westermolen officieel van start

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst, die werd bijgewoond door velen die iets met de molen hebben, werd stil gestaan bij de historie van de Westermolen. Er was een speciale krant samengesteld, waarin alle programmaonderdelen staan vermeld en waarin uitvoerig aandacht wordt besteed aan het jubileum. Deze krant zal vervolgens op verschillende plaatsen in de gemeente Dalfsen liggen, zodat iedereen deze kan meenemen.

Voorzitter Dirk Brugman sprak in zijn openingswoord: “Molens horen bij ons landschap, ze zijn door Unesco uitgeroepen tot industrieel erfgoed. Molens moeten draaien, stilstaande molens gaan hard achteruit. Molens worden draaiend gehouden door vrijwillige molenaars en ook het beroep molenaar valt onder het industrieel erfgoed. Dat geeft wel de belangrijkheid aan.”

Wethouder Uitslag zei trots te zijn dat de molen al vele jaren eigendom is van de gemeente. Deze molen werd gekocht van de familie Makkinga en heeft vanaf haar bestaan meerdere functies gehad. Voor een aantal jaren terug waren er plannen om de molen te verplaatsen in verband met de bouw van het gemeentehuis. Gelukkig heeft dat niet plaatsgevonden. Er zijn wel aanpassingen gedaan en met name uitbreiding van bijgebouwen om deze voor verschillende doeleinden te kunnen gebruiken. “Wij hopen dat we nog lang van deze molen mogen genieten”, aldus Uitslag.

Ben Kloosterman, die de geschiedenis van alle Dalfser molens kent, verwees naar de historie van de Westermolen. Leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap hadden een korte film gemaakt die in de toekomst ook gebruikt zal worden bij presentaties. Het is belangrijk om ook jongeren te betrekken bij de molen. Aan het eind van het officiële gedeelte reikten wethouder Uitslag en voorzitter Brugman aan alle molenaars en aspirant molenaars in de gemeente Dalfsen de nieuwe jubileumkrant uit.

Als laatste had wethouder Uitslag nog een verrassing in petto voor Brugman. Voor zijn grote inzet als vrijwilliger kreeg hij een schilderij van de Nieuwleusense schilder Pieter Zandvliet overhandigd. Er volgde een toost op het tweehonderd jarige jubileum van de Westermolen.

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.