Home / jan steen legt na tien jaar voorzittershamer oranjevereniging neer

jan steen legt na tien jaar voorzittershamer oranjevereniging neer

Jan Steen (bovenaan) met zijn medebestuursleden van de Oranjevereniging Ommen

Er is in de afgelopen tien jaar het nodige veranderd in de programmering. Zoals de hele maatschappij is veranderd. Ik sta altijd open voor iedereen en ben graag onder de mensen. Natuurlijk was het niet altijd leuk, zoals na de aanslag bij De Naald in Apeldoorn en het afgelasten van de festiviteiten, maar overwegend wel, van de optocht met de versierde fietsen tot de Aubade en van Oranjepop tot de grote optocht.”

Dus komende Koningsdag zien we Jan niet langer in de koets, met een hoge hoed op de schedel? Om de mond van de nu nog in functie zijnde voorzitter verschijnt een vrolijke krul. “Berna Poelarends zat destijds in het bestuur en gooide een balletje op. Ik liet de deur heel iets op een kier staan en ze zette spreekwoordelijk haar voet tussen de deur. Zo ben ik erbij gekomen, met als enige restrictie: ik ga niet met een hoge hoed op mijn raap in de koets zitten. ‘Daar hebben we het nog wel eens over’, wuifde ze mijn bezwaar weg. Vervolgens moest ik toch dat rijtuig in, want dat hoorde nu eenmaal zo. Ach, maakt niet uit. Het is een toneelspelletje opvoeren.”

Zoveel is duidelijk, het gaat nog een toer worden om een opvolger te vinden. Mensen zat die de verschillende facetten die het voorzitterschap met zich meebrengt beheersen, maar het is en blijft schakelen van een onderhoud met de burgemeester, naar een keuveltje met de boys uit de buurt, met in elke hand een biertje. Elk onderdeel gaat hem goed af. Jan is graag onder de mensen, heeft een opgewekte inborst en altijd zijn antwoord klaar, zo lijkt het. Een allemansvriend? Daarmee doe je hem te kort. Switchen kan hij wel en de kleur van zijn omgeving aannemen is geen probleem. Bovendien is hij een voorstander van kort en bondig vergaderen. Geen Poolse landdagen, maar de punten snel aftikken en besluiten nemen. Een informeel babbeltje? Graag. Na de bijeenkomst. Serieus als het moet, losjes als het kan.

En welzeker, onder zijn bewind zijn zaken veranderd. Zo is de hoogste uitgavenpost, de taptoe geschrapt. “Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Maar de muziekkorpsen slokten het leeuwendeel van het budget op, met elk jaar minder toeschouwers. Je moet met de tijd mee, dus voor wie doe je het dan nog. ‘De taptoe hoort er bij en is er altijd geweest’, hoorde je dan. Geloof ik best, maar je moet durven veranderen.” Toch blijft voor Jan de optocht het hoogtepunt van de festiviteiten en hij hoopt dat dit ook zo blijft. “De optocht is en blijft een topper. Maar ook het feestterrein. De horeca ziet alles graag naar de Voormars verhuizen. Niet nodig. Het bijt elkaar niet. De gezinnetjes zie je veelal op het feestterrein. Ook als ze uit Ommen zijn vertrokken. Het is een reüniegebeuren. De jeugd kiest voor de binnenstad. Prima toch? Het feest mag niet verloren gaan, maar moet wel met de tijd mee. Een voorzitter moet partijen binden en zorgen voor samenwerking, dat was altijd mijn streven, want Koningsdag in Ommen is en blijft een feest voor iedereen.”

Lees ook

Jeugdspelers TCO krijgen nieuwe clubshirts

OMMEN – Afgelopen week ontvingen alle jeugdspelers van TCO een nieuw clubshirt. De shirts worden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.