Home / energie besparen begint met anders denken en doen

energie besparen begint met anders denken en doen

Kleine stappen maken al grote verschillen, zo weet Edwin Leemhuis. “Energie besparen is best eenvoudig. Je hoeft niet meteen je huis te laten isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Een beetje opletten en slim nadenken levert al veel op.” Juist dát idee willen Edwin en Klaas delen met zoveel mogelijk mensen. Omdat we met elkaar duurzamer moeten gaan denken en handelen én omdat er veel geld te besparen valt, aldus de heren.

“Comfortabel wonen en energie besparen gaan heel goed samen”

Kleine stappen, grote verschillen
Sinds begin dit jaar werken Edwin en Klaas binnen het project Energiecoaches. Welzijnsorganisatie De Stuw startte het project eind 2016 in samenwerking met gemeenten Hardenberg en Ommen en woningcorporaties De Veste en Beter Wonen Vechtdal. Samen duurzaam verschil maken, dat is het idee. En vanuit De Veste willen we natuurlijk dat onze bewoners er warmpjes bij zitten, zowel in huis als financieel.

“Comfortabel wonen en energie besparen gaan heel goed samen”, vertelt Klaas. “Mensen denken vaak dat de verwarming een stúk lager moet, dat het koud wordt in huis en dat je dan drie truien aan moet. Dat is echt niet nodig. Denk eerst eens aan lampen die onnodig branden, ramen die best dicht kunnen of aan een paar minuutjes korter douchen. Besparen begint écht met kleine dingen. En met anders denken en doen.”

Bespaartips op maat
De grootste verandering zit hem dus in bewustwording. Dat is ook het uitgangspunt voor het project. “Eind 2016 ben ik, samen met zestien andere vrijwilligers, opgeleid tot energiecoach”, vertelt Edwin. “We weten alles van energiebesparende maatregelen en hebben veel praktische tips te delen. Met die kennis komen we bij mensen thuis en geven we advies op maat. Dat doen we nu ongeveer driekwart jaar en we merken dat mensen energie en geld willen besparen, ze zien ook het belang ervan voor het milieu.”

“Je kunt echt zelf het verschil maken. Energie besparen begint bij jou!”

“Die persoonlijke adviezen, daar zit het hem in”, vult Klaas aan. “Natuurlijk kan iedereen besparen door bijvoorbeeld led-verlichting te gebruiken – iedereen krijgt trouwens een set led-lampen wanneer we voor het eerst langskomen. Maar iedereen woont en leeft anders, dus ook onze adviezen verschillen. Vaak blijken onze tips echte eyeopeners. Door net even anders te denken ga je je energiebewuster gedragen. Precies wat nodig is om te besparen.”

Volgens Edwin en Klaas zijn ze nét begonnen aan hun missie, want er valt nog veel te besparen. Edwin werkt bovendien aan een nieuw initiatief in Hardenberg: energie coörporaties. Huurders of woningeigenaren werken samen om zo energiebesparende maatregelen te treffen. Ook daarbij gaat het om slimmer denken en duurzaam doen.

Wil je ook eens samen met een energiecoach bekijken waarop en hoeveel je kunt besparen in jouw woning? Stuur een mail naar energiecoach@destuw.nl of neem contact op met je wijkconsulent van De Veste.

 

Lees ook

Leerlingen OBS Dennenkamp werken mee aan Schone Rivieren

OMMEN – Zaterdagmorgen 25 september hebben leerlingen uit de hoogste groepen van basisschool De Dennenkamp …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.