dalfsen doet mee aan project aan energieneutraal verbouwen

  De familie Rosier heeft haar eigen woning energieneutraal verbouwd en is hiermee een inspirerend voorbeeld voor huiseigenaren die ook aan de slag willen met energieneutraal verbouwen. “Het was wel een hele klus”, erkennen Paul en Karin Rosier. Paul: “Wij leefden met ons gezin in een zomerhuisje en ik was vooral de ‘klusman’. Wij hebben het uit 1969 daterende huis bijna gestript en ik heb samen met een coach de woning energieneutraal gemaakt. Negen maanden heeft de verbouw geduurd. Het is wel een aanslag op je gezinsleven, je zou bijna een sociaal werker erbij nodig hebben”, zegt Paul lachend.

  “Wij hebben de woonkamer verruimd en er zijn zonnepanelen, een warmtepomp met aardwarmte geïnstalleerd en het huis is volledig geïsoleerd. Bovendien is de gasaansluiting verwijderd. Valkuilen ben ik niet tegen gekomen. Gelukkig heb ik een bouwkundige achtergrond maar ik heb wel geleerd je eigen plan te trekken, want men krijgt tijdens zo’n project heel veel goed bedoelde adviezen.”

  Pioniers
  De gemeente Dalfsen ziet Paul en Karin, beide 38, als pioniers voor energie neutraal bouwen. Een zestal gemeenten, waaronder Zwartewaterland en Steenwijkerland, lanceerden onlangs het project ‘Energieneutraal’ Verbouwen West-Overijssel. Daarbij krijgen huiseigenaren ondersteuning door middel van een energiecoach om hun vrijstaande of twee-onder-een-kap woning te verbouwen. ‘Een aantal geïnteresseerden heeft zich inmiddels gemeld”, weet Thijs Mosterman van de gemeente Dalfsen.

  Paul en Karin, die dit project al hebben doorlopen, zijn enthousiast. “Sloop of nieuwbouw had natuurlijk ook gekund” zegt Paul. “Maar wij wilden de geschiedenis van dit huis laten doorleven en het toekomstbestendig maken en het behoudt ook zijn waarde. Maar men moet wel weten waar men aan begint”, waarschuwt Paul. “Je moet goed voorbereid zijn en vooral goed laten voorlichten, maar ook wel een beetje lef hebben. Belangrijk is ook de omwonenden te vriend te houden want het hakken en breken gaf wel wat onrust in deze rustige straat.”

  Denk mee
  Wethouder André Schuurman en duurzaamheidsambtenaar Mosterman van de gemeente Dalfsen doen een oproep aan inwoners en ondernemers onder het motto: Help de duurzaamheid in de gemeente Dalfsen te verbeteren: Denk mee & praat mee. De gemeente Dalfsen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In de afgelopen periode is de gemeente bezig geweest om de regelgeving daarvoor op orde te brengen. Hiermee kan snel en slagvaardig worden meegewerkt aan plannen en initiatieven van inwoners en ondernemers. De gemeente Dalfsen wil nu de volgende stap zetten. Zij willen samen met de inwoners en ondernemers in gesprek te gaan, over duurzamer bouwen, energieopwekking, of andere duurzame ideeën. Maar ook over het eenvoudiger maken van regels en procedures, et cetera.

  Daarom organiseert de gemeente Dalfsen twee droomsessies op woensdag 21 februari van 14.00-16.30 uur en van 19.00-21.30 uur in het gemeentehuis in Dalfsen.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.