Home / carrousel binnenkort mogelijk verwarmd met zonnewarmte

carrousel binnenkort mogelijk verwarmd met zonnewarmte

Adviesbureau Hemme en een projectbureau van Hogeschool Windesheim hebben zich met de Bestuursdienst van de gemeente hiermee beziggehouden. Een van de belangrijkste eisen is dat de installatie duurzaam moet zijn. Eveneens, vanzelfsprekend: het zwembad moet altijd over voldoende verwarmd water kunnen beschikken.

Vrijdagmiddag liet een aantal gemeenteraadsleden zich voorlichten over de resultaten van de het onderzoek. Marten Schiphorst, verantwoordelijk voor gemeentelijke gebouwen, gaf tekst en uitleg over de keuze van de projectgroep: een zonthermie-installatie gekoppeld aan twee pelletkachels, waardoor een CO2reductie van maar liefst 98 procent ten opzichte van verwarming met gasketels kan worden behaald. De zonthermie-installatie moet komen op de ‘bult’ tussen de Carrousel en het Vechtdal College. De thermische zonnecollectoren, 144 stuks op een oppervlakte van 700 m2, moeten bijna een derde van de energiebehoefte aan warmte op gaan leveren. In de zomer kan dat oplopen tot 100 procent.

Kosten van de nieuwe installatie bedragen 580.000 euro, waarvan een groot deel, 345.000 euro als subsidie verkregen kan worden. De terugverdientijd voor de installatie is zes jaar. Wethouder Ilona Lagas is enthousiast over het voorstel, maar er zijn vanuit de gemeenteraad nog kritische vragen. Er is nog geen goedkeuring voor het plan gegeven, maar als het aan Rick Gerrits, de beheerder van de Carrousel, en Marten Schiphorst ligt, gaat dat niet lang meer duren. Rick Gerrits: “Er is altijd onderhoud aan de installatie gedaan, maar de technische levensduur is verstreken en dus wordt het tijd voor een nieuwe, betrouwbare en energiezuinige installatie.”

Lees ook

Inloopuurtje LPO in Beerzerveld

BEERZERVELD – De fractie van de Lokale Partij Ommen vergadert op maandag 25 oktober bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.