boek van de week wonder

  Soms is er een goede aanleiding een boek eens te herlezen. Een verfilming bijvoorbeeld, of een nominatie voor een Oscar, Valentijnsdag. Dat is het geval met ‘Wonder’, een prachtig kinderboek van de schrijfster R.J. Palacio [ pseudoniem van Raquel Jaramillo]. De verfilming met onder andere Julia Roberts in de rol van moeder Isabel is echter voor het hele gezin. En het boek eigenlijk ook, een goed kinderboek is voor volwassenen ook prettig om te lezen. Zeker een boek als ‘Wonder’ waarin de karakters diepgang vertonen en de ontwikkelingen niet voorspelbaar maar wel levensecht zijn. Hoofdpersoon is Auggie Pullman. Hij heeft een aangeboren afwijking van het gezicht, het zeer zeldzame syndroom van Teachers Collins. Auggie kan niet beschrijven hoe hij eruit ziet: “wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is”.

  School
  Auggie is tien jaar en is nog niet eerder naar school geweest, zijn moeder heeft hem thuisonderwijs gegeven. Na lang dubben besluiten zijn ouders hem aan te melden voor de middenschool waar alle kinderen in de VS op hun tiende naar toe gaan. Auggie ziet het helemaal niet zitten, toch zetten zijn ouders door. Na een rondleiding met een paar andere nieuwe leerlingen breekt in september de eerste schooldag aan. Wat Auggie al gevreesd had gebeurt, hij wordt aangestaard, kinderen mijden hem, ondanks alle goede bedoelingen van zijn ouders en de leerkrachten lijkt het een fiasco te worden. Maar Summer, een meisje uit een andere klas ziet hoe leuk, grappig en kien Auggie is, zij laat zich niet afschrikken.

  Hart
  “Het grootst is hij die met de kracht van zijn eigen goede hart de meeste mensen optilt”, dat is de omschrijving die Auggie aan het eind van het schooljaar ten deel valt. Hoe dat wonder bewerkstelligd is zien we door zijn eigen ogen maar ook door de ogen van zijn grote zus Olivia, vriendin Summer, klasgenoot Jack Will en Olivia’s vriendje Justin. Een boek om in één ruk uit te lezen, zeker op een regenachtige middag in de winter. En wat betreft de Oscarnominatie, de Fries Arjen Tuiten is genomineerd voor beste grime. Zondag 4 maart worden de prijzen uitgereikt.

  Het boek ‘Wonder’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl 

  Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.