Home / tweede leven voor ommer naaimachines in rwanda

tweede leven voor ommer naaimachines in rwanda

Martin Pothoven, die zorgde voor de verzending naar Rwanda, was er heel blij mee. Hij vertelt: “In 2016 eindigde ons project, het opzetten van een reparatiewerkplaats voor naai- en breimachines in Rwanda. Tijdens ons bezoek zagen wij de andere projecten die Christine (ons Rwandees contact) deed. Zij geeft onder andere opleidingen om kleding te maken en vermaken. Christine zag het belang van onderhoud en reparatie in. Nadat wij haar hiermee geholpen hebben, was onze ‘taak’ klaar. Toen kwam Doret en zij regelde via een artikel in het Ommer Nieuws een groot aantal naaimachines.” 

Christine kan deze machines goed gebruiken en nadat de slechte machines eruit gezocht werden, zijn ze naar Rwanda verscheept. Nadat ze gecontroleerd en gebruik gereed gemaakt zijn, heeft Christine de machines aan haar leerlingen gegeven. Zij helpt hen met het opstarten van een eigen ‘bedrijfje’, want het is niet alleen het maken van kleding, maar ook de financiële kant is belangrijk. Martin: Al met al geeft het ons een goed gevoel om een aantal mensen de kans te geven om hun kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Niet alleen direct door de machines, maar ook indirect aan een grotere groep door hun machines een langere levensduur te geven. Dit alles werd ons mogelijk gemaakt door alle mensen die via Doret hun ‘oude’ machine de kans op een tweede leven gaven.”

Apart gevoel
Doret Bakker reageert ook enthousiast: “Wauw, dat geeft toch een heel apart gevoel van binnen. Ik kijk naar een foto van opgepakte naaimachines op een vrachtwagen in Rwanda. Een jaar geleden heb ik deze machines, zo’n 110 stuks, verzameld en meerdere malen in de handen gehad. Daarvoor heb ik veel rondjes gecrost door Ommen, Dalfsen en Nieuwleusen. Of stond er ineens weer één op de stoep, zelfs bij mijn schoonouders. Van oude exemplaren tot moderne, van lichte tot zware trapgevallen. Van oerlelijke tot de allermooiste. Ja zelfs lock- en breimachines moest ik meenemen. Op vieze rommelzolders en in nog viezere oude schuren heb ik gestaan, tot in de meest sjieke huizen. Excuses gehoord over de staat van de machines, terwijl er niets mis mee was.” 

Ze hoorde veel trotse, liefdevolle verhalen, maar ook verdrietige. Over moeders die er altijd zoveel op hadden genaaid. Bijzonder was die krasse dame van 90, die kleurrijk over de herkomst uit Indonesië vertelde. Of zomaar even een praatje met mensen die daar duidelijk even behoefte aan hadden, eenzaam leken of net een geliefde hadden verloren. Mijn boodschap was steeds: ‘ze komen goed terecht en bieden nieuwe kansen aan weduwen, wezen en voormalige prostituees in Rwanda’. Ik ben trots op het project van Martin en fijn dat ik daaraan een kleine bijdrage heb kunnen leveren. Met dank aan vrienden Jeannet en Harold voor de opslag van de machines. Prachtig resultaat toch van een klein berichtje op facebook en een oproep in het Ommer Nieuws?”

Lees ook

Evelien fietst in zes weken langs 75 IPSO inloophuizen

Op 30 juni aanstaande bezoekt zij het Vechtgenotenhuis OMMEN – Op woensdag 30 juni om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.