Home / pcob afdeling ommen eigentijds sociaal en actief

pcob afdeling ommen eigentijds sociaal en actief

Hoe je welzijn ervaart hangt ook af van sociale factoren, zoals het hebben van zinvolle relaties. En van gevoelens zoals vreugde en dankbaarheid of juist angst, verdriet en leegte. De PCOB afdeling Ommen is de enige ouderenorganisatie in Ommen, bestaat al 35 jaar en wil graag ondersteuning bieden aan senioren.

Voorzitter Marjan van der Bent, secretaris Ria Kremer, penningmeester Swanny Oosterhof, en de bestuursleden Frans Bouwers en Gerrie Veurink zetten zich met hart en ziel in voor de ouderen in Ommen. Ze willen als afdeling graag wat zichtbaarder zijn, zodat senioren een beroep op hen kunnen doen om waar nodig ondersteuning te krijgen.

Wat doet de afdeling Ommen dan bijvoorbeeld? “Alle zorg is tegenwoordig naar de gemeente gedecentraliseerd. In Ommen is een grote groep ouderen waar we aandacht voor vragen. Dat doen we bijvoorbeeld via het Senioren Platform Ouderen (SPO). We willen graag weten wat er leeft onder ouderen in Ommen en willen er voor ze zijn. Momenteel worden er Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA’s) opgeleid om in het komende voorjaar aan de slag te gaan. Een VOA bezoekt ouderen die hebben aangegeven dat ze een probleem hebben. Dat kan op allerlei gebied zijn, zoals financiën of eenzaamheid. Alle ouderen (dus ook niet-leden) uit Ommen kunnen straks een beroep op hen doen.

Ook in de landelijke politiek zijn belangenbehartigers van de KBO-PCOB actief. Ze praten mee in de Tweede Kamer en op de Ministeries. Als afdeling denken we op de ledenmiddagen samen na over actuele onderwerpen als Voltooid Leven en palliatieve zorg. Of financiële uitbuiting van ouderen door bijvoorbeeld familie, verplegend personeel of mantelzorgers. Dat komt helaas ook in Ommen voor. Veel ouderen zijn eenzaam, ook in Ommen. Jongere senioren willen we er ook bij betrekken. Of je 90, 80, 70 of 60 bent, maakt vaak een heel verschil. Maar als ‘jongere oudere’ kan je ook iets overkomen. Waar kun je dan terecht? Ook jij krijgt een keer de leeftijd dat je pensioen in zicht komt. Je krijgt dan een ander levensritme. Daar kun je je op voorbereiden.”

De bestuursleden vertellen verder: “Wij zijn geen geraniumvereniging, maar gaan er juist op uit. Bij ziekte bijvoorbeeld, brengen onze contactdames de ouderen een bezoekje. Dat wordt erg gewaardeerd, hebben we gemerkt. PCOB Ommen geeft ook hulp bij belastingaangifte voor leden vanaf 55 jaar. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Via een collectieve zorgverzekering kunnen leden 8% korting krijgen op de basiszorgverzekering. Sociaal contact vinden we heel belangrijk. We verzorgen bijvoorbeeld ook twee keer per jaar een reisje voor de leden.”

De PCOB is een christelijke organisatie voor protestanten en katholieken. Dat de PCOB christelijk is, betekent niet dat je dus geen lid kunt worden als niet-christen. De landelijke bonden Unie KBO en PCOB zijn dit jaar samengegaan tot KBO-PCOB en hebben samen 250.000 leden. “We zijn naar buiten gericht en hebben omzien naar elkaar als speerpunt.”

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.