Home / natuurwerkdag beerze met gemeleerd gezelschap

natuurwerkdag beerze met gemeleerd gezelschap

Naast de jonge scouts waren er statushouders van Eritrese afkomst, gasten van de aangrenzende camping, vrijwilligers van Landschap Overijssel en mensen van de Natuurwerkgroep Beerze die eraan meehielpen.

Met handzagen en heggenscharen werd het gebied ontdaan van Amerikaanse vogelkers en vuilboom om de aanwezige Jeneverbessen vrij te zetten en een mogelijkheid te creëren voor deze soort om zich uit te breiden. Freek Jordans, die deze ochtend medegeorganiseerd heeft: “Er komt dan ook weer ruimte voor de zandhagedis, voor de adder, voor verschillende vlindersoorten en voor bijen. Het is echt een win-win situatie: het is goed voor de natuur en omdat er zoveel verschillende groepen meewerken is het ook goed voor de sociale cohesie en de integratie.”

Gerrit Boom, van Landschap Overijssel was blij met het enthousiasme waarmee de welpen zich met de natuur bezig hielden. “We maken dit gebied klaar voor de toekomst en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Als we alles op z’n beloop zouden laten, zou het hier binnen de kortste keren helemaal dichtgegroeid zijn. Ook mooi dat er nu nieuwe Nederlanders meewerken. Dat is dit keer, voor ons althans, voor het eerst.”

Voor de nieuwe Nederlanders was het zeker niet de eerste keer dat ze in de natuur aan het werk waren. Al een jaar of twee helpen ze eens per maand met allerlei werkzaamheden in de natuur, waar ze zichtbaar van genieten. Maria van Dijk van Vluchtelingenwerk: “Ze vinden het fijn om in de praktijk bezig te zijn. Ze hoeven even niet met de neus in de boeken om iets te leren. En ze kunnen lekker bijkletsen met landgenoten.” Een van de mannen vertelt: “Het is lekker om buiten te werken. En het is ook goed, omdat we dan de taal weer beter leren. Nederlands is best moeilijk.”

Na een uur flink de handen uit de mouwen gestoken te hebben, is het tijd voor koffie of ranja. Nu al? Freek: “Ja, het moet wel leuk blijven natuurlijk. Straks gaan we weer verder.” En omdat iedereen dan toch bij elkaar is, kan er ook nog even een groepsfoto gemaakt worden van de bijna 50 harde werkers.

Lees ook

Vrijwilligers bieden hulp en steun in de laatste levensfase

REGIO – “Ik vind het mooi dat ik betrokken mag zijn bij cliënt en mantelzorgers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.