musical over geschiedenis cigar box gitaren in de maak

  Foto: Johan Bokma 

  De Dalfsenaar wil echt iets moois neerzetten en is, samen met zijn bands en andere betrokkenen, al maandenlang druk met repeteren en andere voorbereidingen. “Afgelopen zaterdag zijn er CD- opnamen gemaakt, die in de aanloop naar de musical voor promotiedoeleinden gebruikt worden” vertelt de bevlogen muzikant enthousiast.

  Al sinds 2009 bespeelt hij zogenaamde cigar box gitaren. “Ik speelde destijds in een bluesrockband, wilde daar dieper induiken en ging op zoek naar de roots van de blues. Het is een muziekstroming die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke staten van de VS. Rond 1880-1890 werkte de zwarte bevolking veelal op de katoenplantages in de VS. Deze mensen hadden geen geld en wilden graag muziek maken. Ze bedachten toen dat ze zelf een gitaar konden bouwden van de sigarendozen die hun bazen weggooiden. Daar werd een bezemsteel of iets dergelijks aangezet en een draad aan gespannen. Zo is de authentieke 1-snarige ‘diddley bow’ ontstaan.“

  Henri houdt zich inmiddels beroepsmatig bezig met de ontwikkeling -, bouw- en verkoop van de instrumenten, versterkers, optredens en aanverwanten. Hij heeft een eigen atelier, verzorgt workshops cigar box gitaar bouwen en geeft gitaarles.

  “Ik kom met mijn stand veel op festivals. De mensen zijn vaak dolenthousiast over de cigar box gitaren! Ze vinden het vooral geweldig als ze zo’n gitaar even mogen uitproberen!”

  “Hoe het tot de musical is gekomen? Op de open dag van theater de Stoomfabriek kwam ik aan de praat met iemand van de organisatie die me vroeg of ik misschien een keer wilde optreden in het theater. Dat wilde ik natuurlijk wel! Maar later bedacht ik me: waarom eigenlijk niet met een musical? Een verhaal over het ontstaan van de cigar box gitaren en de betekenis van dit geweldige instrument voor de (hedendaagse) muziek, uitgebeeld door liedjes. Een muzikale reis door de tijd!”

  Subsidies van de gemeente Dalfsen en het Prins Bernard Cultuur Fonds maken het mogelijk dat Henri zijn plannen kan uitvoeren. Hij werkt momenteel keihard aan het script en is blij met de waardevolle hulp van regisseuse/docente Stefna, die hem veel tips en aanwijzingen geeft. Voor zijn musical heeft zich onder andere laten inspireren door de musical ‘Troubles soon be over’ van Bo Brocken en Frederique Spigt.

  In totaal bestaat de gehele productie uit zo’n vijftien personen. “Er doen twee bands mee aan de musical” vertelt Henri. “The Boot-hill Stompers – een gelegenheidsformatie waar ik onder andere straatoptredens mee doe – en the New American Farmers, een meer electric gerelateerde blues en rockband.” Laatstgenoemde band zal in het tweede deel van de musical spelen en de musical een wat rock opera-achtige invulling geven.
  Bijzonder is dat de muziek niet alleen met cigar box gitaren wordt gemaakt, maar met allerhande attributen. “Zoals een wasbord, een groot wijnvat en een olievat waar een lat en een snaar aanzit. Er moeten nog heel wat van die instrumenten gemaakt worden!” aldus Henri.

  Zijn dochter Lisa zal de rol van voice-over op zich nemen. “Zij volgt op het Meander College het podiumvak ‘Theater’. De musical is tevens bedoeld als haar maatschappelijke stage. Toch leuk, want de school is heel enthousiast en wil nog wel één of twee leerlingen leveren, die kunnen helpen voor hun maatschappelijke stage!” vertelt Henri vol trots.

  Over de inhoud van de musical wil hij verder niet veel kwijt, maar één ding wil hij wel vast verklappen: “Het verhaal begint met een persoon die in een schommelstoel zit, voor een huis op een katoenplantage….”

  Hoe het verder gaat? Komt dat zien!

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.