ko scheele zorg anders

  Toch zoeken wij een andere weg. We hebben namelijk gezien dat de marktwerking in de zorg niet werkt. De kosten lopen nog steeds op. En inmiddels is er een wirwar van regels ontstaan waar burgers en zorgverleners gek van worden. Moet de zorg dan minder? Neen, maar het is zaak om het fundamenteel anders aan te pakken. Op drie manieren.

  De eerste manier: we gaan anders naar zorg kijken. Natuurlijk blijven we zorg verlenen voor iedereen die dat nodig heeft. Maar vergeten we niet iets? Een Nederlander krijgt jaarlijks gemiddeld minder dan 1 dag (!) zorg: via een spreekuur of een behandeling. Wat doen we dan de andere 364 dagen? Zorgen dat we gezonder leven! Niet voor niets dat Ommen flink inzet op bewegingsprogramma’s, op alcohol en rokenpreventie. Maar we stimuleren ook ontmoeting. Dit laatste is belangrijk tegen eenzaamheid en depressies. In onze tijd is dit echt een toenemend probleem.

  De tweede manier: we zien zorginstellingen niet als concurrent, maar als partner in de zorg. Samen willen we de problemen oppakken. We hebben onze contracten met de zorg in samenwerking opgesteld. En belangrijk: de rol van de burger is vergroot. De beste zorg wordt geleverd als dat in samenspraak is met de cliënt. Natuurlijk moeten we dan wel daarbij ondersteunen: niet alleen met de gemeentelijke professionals in het Samen Doenteam, maar ook met klantondersteuners. Vanuit de PCOB is er een bijzonder initiatief om vrijwillige Ouderen Adviseurs te trainen voor deze klus. De gemeente vindt dat een prima plan. Burgers kunnen straks kiezen of ze ondersteund willen worden door een professional of door een ouderenadviseur.

  De derde manier: we geven weer ruimte. Op een landelijke bijeenkomst wees Han Noten op het probleem van protocollen in de zorg. Natuurlijk zijnprotocollen zinvol, maar het is nu helemaal doorgeschoten. Je leert als professional dat je geen fout maakt als je het protocol volgt, alleen komen er steeds meer. Daarmee wordt de zorg te ingewikkeld. En bovendien: misschien maak je geen fout als je het protocol volgt, maar is het dan ook goed? Wordt het geen tijd om professionals de gelegenheid te geven eerst een oplossing te zoeken, en dan te kijken naar de regels? Noten wees er terecht op dat dit ook geldt voor gemeenten. Er kan meer dan je denkt, als je maar de randen van de wet durft op te zoeken.

  Kortom: het wordt tijd voor andere zorg!

  Ko Scheele
  ko.scheele@ommen.nl

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.