kijk op het vechtdal wie schrijft

  Afgelopen week was in het nieuws dat aan het einde van groep 4 bijna de helft van de leerlingen een slecht of onleesbaar handschrift heeft. Misschien heeft dat ook wel iets te maken met het ‘schoolschrift’ dat wordt aangeleerd. Ik weet dat over smaak niet te twisten valt, maar mooi vind ik het niet. Het valt me ook op dat leesbare handgeschreven teksten vaak in een ander handschrift zijn dan op de basisschool wordt aangeleerd en andersom.

  Maar goed, mooi of niet, schrijven is belangrijk. Het is belangrijk voor de hersenontwikkeling van kinderen. Feit is ook dat iets opschrijven helpt bij het onthouden.

  Zelf besef ik me dat de pen in de binnenzak van mijn colbert, daar nauwelijks uit komt. Hoogstens voor een kleine aantekening of om uit te lenen aan iemand anders. Aantekeningen maken op mijn telefoon of tablet werkt fijner. Ook deze column schrijf ik niet met een pen…

  Vorig jaar is een notitie geschreven, waarvoor ik recent naar Amsterdam moest. Op de meest stormachtige dag sinds decennia. De gemeente was genomineerd voor de Vluchtelingen Award. “Omdat we samen met nieuwkomers, inwoners en organisaties een plan hadden gemaakt. Over hoe we vluchtelingen zo snel mogelijk onderdeel laten zijn van onze gemeenschap.” Met besef en respect voor elkaars gewoonten, cultuur en taal. In de wetenschap dat Nederlands lezen, spreken en schrijven essentieel is om mee te kunnen doen.

  We hebben die prijs gewonnen. Ik stond daar trots als een pauw. Trots op ambtenaren, inwoners, gemeenteraad die samen het belang hebben onderschreven om onze gemeente een thuis te laten zijn voor àl onze inwoners.

  Het was niet met een pen geschreven, maar het staat bij ons allen tussen de oren gegrift.

  Jan Uitslag
  Wethouder Dalfsen
  j.uitslag@dalfsen.nl 

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.