kanarie van lars stroobosscher is de schoonste van het land

  Tekst: Willem Lampe

  In de klasse postuurkanaries was er een juweeltje dat de jury door zijn schoonheid welhaast in katzwijm liet vallen. Het vogeltje, voor de leek een kanarie met een parmantig kuifje, voor de kenner een gloster corona, werd bewierookt en gewaardeerd op liefst 95 punten. Een slechts bij hoge uitzondering toegekende score. De fokker van het diertje komt uit Ommen, preciezer het buurtschap Arriën en luistert naar de naam Lars Stroobosscher.

  De elf lentes tellende knaap is met het vogelvirus besmet door vader Kasper, die zijn zoon weliswaar aanstuurt en adviseert, “maar hij moet ze zelf verzorgen.” En jawel, schoonmaken hoort daar ook bij. Net als voeren. Lars weet dat en loopt er niet voor weg. Wel ziet hij een beetje op om tijdens de prijsuitreiking voor zo’n groot publiek naar voren te komen, om zijn trofee in ontvangst te nemen. “Ik ben bang dat ik verlegen word”, zegt hij daar zelf over, maar moeder Annelies stelt hem gerust. “Dat gaat best lukken, je bent er zelfs al voor naar de kapper geweest.”

  En ja, ook op Guido de Bres, zijn school, is de prestatie opgemerkt. “Ik liep de klas in en meester Van Keulen vertelde wat er was gebeurd. Daarna ging iedereen klappen.” Wie gevederde briljantjes kweken in de vingers heeft gaat er later vast professioneel werk van maken of niet? Lars heeft er nog niet over nagedacht. Ook is het niet de bedoeling dat hij in de voetsporen van vader Kasper treedt, lokaal bekend als gediplomeerd geneesheer van kat, hond en eigenlijk alles wat vacht of veren heeft. “Nee, ik kan niet zo goed tegen bloed.”

  Stroobosscher junior ziet voor zichzelf een carrière als loonwerker weggelegd. Samen met boezemvriend Niels scheuren en jagen op de tractor en na gedane arbeid dwergpapegaaitjes, kanaries en Australische prachtvinken kweken. De volgende stap in die richting is gezet. Van de inkrimpende topkweker Rikus van der Vegte werden broedkooien overgenomen en een gedeelte van de schuur wordt omgeturnd tot kweekruimte. Vader Kasper is gelukkig een handig doe-het-zelver en is er razend druk mee.

  En o ja, kampioen worden heeft zo zijn voordelen. De Tuinfluiter, de lokale vogelclub waar Lars bij aangesloten is, bood een tegoedbon aan voor tien frikadellen, de lievelingskost van de talentvolle kanariefokker. Klopt, de ballonnen in de nationale driekleur, wapperend aan het clubgebouw hadden alles te maken met de uitmuntende prestatie van de benjamin van de club.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.