dijkwachters als sherlock holmes over de vechtdijk

  De vrijwilligers en waterschapmedewerkers verzamelden om 12.30 uur op de diverse verzamelplaatsen langs de dijk. Daar kregen ze de instructies, waarop ze moesten letten. Ze kunnen in kritieke situaties in drie ‘diensten’ lopen – er zijn zo’n 150 mensen voor de Vechtdijken beschikbaar – en zijn herkenbaar aan hesjes met het opschrift ‘dijkwacht’. Bij de inspectie wordt de dijk, zowel binnen, als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo’n vier uur.

  De dijkwachten constateerden zo’n twintig mankementen, zoals omgewaaide bomen en schade door dieren. Deze leveren geen direct gevaar op. Het waterschap weet nu bij een hogere waterstand waar men waakzaam moet zijn.

  Dijkwachtorganisatie
  Het waterschap heeft ongeveer 1000 kilometer aan dijken en kades in beheer. Dit is ongeveer de afstand van Zwolle naar Zwitserland. Om de waterkeringen in perioden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staan de dijkwachters paraat. Deze bestaat voor het hele waterschapsgebied in totaal uit 650 vrijwilligers. Ook op de andere dijken wordt zonnodig geïnspecteerd. De dijkwachters van het waterschap oefenen regelmatig, maar moeten nu dus voor ‘het echie’ langs de dijken.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.