de westermolen in dalfsen bestaat 200 jaar

  Tekst/foto: Evert Jan Goos

  Op donderdag 22 februari is er in het gemeentehuis van Dalfsen een speciale bijeenkomst om het jubileum verder gestalte te geven. Daar zal ook een speciale krant beschikbaar zijn waarin alle programmaonderdelen staan en zal er uitvoerig aandacht worden besteed aan het jubileum. Deze krant zal vervolgens op verschillende plaatsen in de gemeente Dalfsen liggen, die dan door het publiek meegenomen kan worden. In de krant staan een aantal interviews en wordt er aandacht besteed aan allerlei activiteiten die met de molen te maken hebben.

  Ook het beroep van molenaar wordt uitvoerig belicht. “Wij willen wel graag nieuwe mensen erbij hebben. De jongste molenaar is 49 jaar en de anderen hebben allemaal al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het wordt een gezellige avond waarbij niet alleen de buren, maar ook de vele vrijwilligers/molenaars worden uitgenodigd.

  Wij beschouwen ons, als oudste molen, wel een beetje de ‘moedermolen’, dus ook de vrijwilligers van de twee andere molens in de gemeente Dalfsen, Massier in Nieuwleusen en Fakkert uit Hoonhorst zullen hierbij aanwezig zijn. Er zal die avond een optreden zijn van de band ‘Muppetstuff’ uit Zwolle”, verklapt voorzitter Dirk Brugman.

  “Weer en met name wind spelen een belangrijke rol in het leven van de molenaar. Bij zeer slecht weer of geen wind, kan de molenaar immers niet draaien. De eerste jubileumactie start in januari. Het is een voorproefje op alles wat nog komen gaat”, meldt Brugman.

  “Aan de muur van de Westermolen (buiten) hangt een schoolbord in de vorm van een wolk. Hierop staat een weerspreuk geschreven. Elke veertien dagen een andere. Iedereen die wil kan eventueel zelf een weer of molenspreuk op het bord te schrijven. Maar dat kan ook via e-mail grajodalfsen@gmail.com. De eerste spreuk staat inmiddels op het bord en die luidt: ‘Dansen de muggen in januaar, dan wordt de boer een bedelaar.’ Wij hopen met medewerking van velen op deze wijze veel nieuwe spreuken te verzamelen”, aldus Brugman.

  De geschiedenis van de Westermolen, een rietgedekte achtkantige houten stellingmolen, begint in het jaar 1816. In dat jaar vraagt Gerrit Helmus Snel toestemming aan het provinciebestuur om een koren-en pelmolen te mogen bouwen. In 1818 is het zover en kan Snel de “Westermolen” gaan bouwen. Snel heeft waarschijnlijk geen nieuwe molen gebouwd. Volgens overlevering koopt hij een in 1814 te Dalfsen-Hessum gebouwde molen, laat deze afbreken en in Dalfsen herbouwen. Een dochter van Gerrit Snel trouwt met Jan Machiel Wentzel, waardoor de molen in deze familie komt en tot 1947 zal blijven. In 1947 verkoopt de fam. Wentzel de ‘Westermolen’ aan J.B. Makkinga.

  De Westermolen werd in al die jaren meerdere keren hersteld. In 1956 vond de eerste grote restauratie plaats, gevolgd door een restauratie in 1969. Veranderingen in de veevoederfabricage brachten met zich mee, dat de molen steeds minder met zijn tijd meekon. Begin van de zeventiger jaren werd de molen buiten bedrijf gesteld. Al draaien de wieken nog wel eens, de molen is niet meer nodig voor het bedrijf en de molen dreigt in verval te raken. In 1987 wordt de molen door F.J. Makkinga, zoon van J.B. Makkinga verkocht aan de gemeente Dalfsen. In 1988 wordt de “Westermolen” volledig gerestaureerd.

  De exploitatie komt in handen van De Stichting Westermolen, die de molen met vrijwillige molenaars weer in bedrijf stelt, de molen toegankelijk maakt voor het publiek en er wordt meel verkocht. Ook wordt de ‘Westermolen’ gebruikt als opleidingsmolen voor het Gilde van Vrijwillig Molenaars. De laatste ingrijpende onderhoudsbeurt werd in 2011/2012 uitgevoerd. Daar werden ook de bijgebouwen bij betrokken en de molen is weer in prima conditie. In de boerderijwinkel ‘Bij de molen’ kan men terecht voor een aantal producten, waaronder kaas, vlees, groente, bakproducten en andere heerlijkheden. Ook zijn er leuke ansichtkaarten, serviesgoed, handdoeken en theedoeken te koop.

  De openingstijden van de winkel zijn van woensdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.