zorgvrijwilliger zijn geeft zoveel voldoening

  Zorgvrijwilliger Kimberly en mevrouw Planjer genieten van elkaars gezelschap.

  Mevrouw Planjer woont in het buitengebied van Ommen. “Ik woon al veertig jaar in dit huis” vertelt ze vol trots. “Vroeger ben ik erg vaak verhuisd, dat nam het werk van mijn man met zich mee. Zo hebben we onder andere in Amsterdam en Markelo gewoond en ook nog jaren in Zweden. Het is zo fijn in dit huis, want ik kan zo naar buiten en heb altijd mijn eigen spulletjes om me heen! Daarnaast bewaar ik natuurlijk ook nog veel herinneringen aan dit huis, aan de tijd toen ik hier nog met mijn man woonde… ”

  De dochter van mevrouw Planjer woont in de aanleunende woning. Zij doet wat ze kan voor haar moeder,- zo verzorgt ze de administratie – maar door haar drukke bestaan heeft ze niet veel tijd.
  “Naar een tehuis gaan? Nee, wil ik beslist niet!” zegt mevrouw Planjer standvastig. “Dit leven hoort bij me, hier heb ik mijn eigen plek!”
  Ze redt zich nog heel aardig, al heeft ze wel veel last van artrose. Lopen doet ze met stok of met behulp van de rollator. Ook haar zicht is niet meer wat het was.

  Janny Broekhuis, coördinator Zorgvrijwilligers Evenmens vertelt: “Mevrouw Planjer kwam drie jaar geleden via de gemeente bij ons met de vraag of er mogelijkheden voor haar waren. Ze was veel alleen en had weinig aanspraak. Wij hebben toen bemiddeld en zodoende kwam zorgvrijwilliger Kimberly bij haar terecht.”

  Kimberly vertelt glimlachend: “Ik weet het nog goed, die eerste keer! We hebben toen samen boodschappen gedaan en de audioloog bezocht. We konden het meteen goed met elkaar vinden.”

  Als zorgvrijwilliger biedt Kimberly méér dan alleen aanwezig zijn. “We praten ook veel. Gaan samen veel naar buiten, soms naar winkels, of ergens gezellig koffie drinken. Ik kom nu al drie jaar bij mevrouw Planjer.”
  Mevrouw zegt vrolijk glunderend: “Ik ben zo blij met Kimberly, daar zijn geen woorden voor!”

  Kimberly vertelt hoe ze als zorgvrijwilliger bij Evenmens terecht is gekomen. “Tijdens mijn studie HBO-Verpleegkunde moest ik in het eerste en tweede studiejaar studiepunten halen door vrijwilligerswerk te doen. Nadien besloot ik dit werk te blijven doen omdat ik het zo leuk vond. In de tussentijd ben ik ook nog bevallen. Mevrouw Planjer heeft mijn zwangerschap dus nog meebeleefd. Ik neem mijn kinderen regelmatig mee. Laatst zijn we samen met mevrouw Planjer naar de kinderboerderij geweest. Dat vond ze erg gezellig. Vaak denk ik: dat niet meer mensen dit werk doen… Het kost je maar twee á drie uurtjes in de week. Dat is toch niks in een héél jaar?”

  Nieuwe zorgvrijwilligers welkom

  Evenmens kan nog nieuwe zorgvrijwilligers gebruiken. Vanaf 18 jaar kan iedereen – jong of oud – zich aanmelden.
  De hulp van de zorgvrijwilliger kan afgestemd worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld vaste bezoektijden worden afgesproken. Evenmens bekijkt wat de behoefte is en wat mogelijk is. Ook wat de zorgvragen betreft, is Evenmens heel flexibel.
  “Wat je vaak ziet, is dat zorgvrijwilligers ouderen zijn, of mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn. Maar dit vrijwilligerswerk kan ook erg leuk en waardevol zijn voor moeders van (jonge) kinderen” benadrukt Kimberly. “Voor zowel de zorgvrager als de kinderen is het leuk, de bezoekjes kunnen voor de kinderen bovendien een leerproces zijn. Zo vroeg mijn kind eens: ‘Mama, waarom loopt die mevrouw zo krom?’ Dat leg je dan uit. Je kunt de kinderen zo een stukje respect bijbrengen.”

  Belangstellenden kunnen zich melden bij Evenmens Ommen, tel. 0529-820996.

  Wie zich aanmeldt bij Evenmens krijgt een gratis basiscursus aangeboden van 4 á 5 dagdelen. Thema’s die behandeld worden zijn onder andere: Grenzen bewaken, Gespreksvoering, EHBO en Verlies/rouwverwerking. Na aanmelding volgt een intakegesprek met de consulent en wordt een passende zorgvraag gezocht. Met zorgvrijwilliger, consulent en zorgvrager wordt vervolgens een match tot stand gebracht.
  Evenmens Ommen houdt elke dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur spreekuur in de Carrousel aan de Van Reeuwijkstraat. Mensen met een zorgvraag en mensen die belangstelling hebben om zorgvrijwilliger te worden, kunnen zich hier aanmelden. Ook voor overige vragen kunt u terecht. Er hoeft vooraf geen afspraak gemaakt te worden. Vraag naar Janny Broekhuis of Margret Overkamp.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.