Home / windmolenpark de veenwieken komt er definitief

windmolenpark de veenwieken komt er definitief

In het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg is windpark De Veenwieken gepland. Het windpark bestaat in totaal uit 10 windturbines: 5 turbines op grondgebied van de gemeente Hardenberg en 5 turbines op grondgebied van de gemeente Ommen. Het windpark is een initiatief van De Wieken BV en Raedthuys Windenergie BV. 

Ruimtelijke procedures
Om realisatie van het windpark mogelijk te maken, zijn verschillende ruimtelijke procedures doorlopen. In september 2016 hebben de gemeenteraad van Hardenberg en Provinciale Staten van Overijssel het bestemmingsplan en inpassingsplan vastgesteld. Ook zijn door gemeente en provincie de omgevingsvergunningen voor de bouw van de windturbines verleend. Omdat de gemeente Ommen heeft aangegeven geen medewerking te willen verlenen aan het windpark, is de provincie Overijssel ‘bevoegd gezag’ voor het deel van het windpark dat in de gemeente Ommen ligt.

Bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn vijf beroepschriften ingediend tegen de besluiten van provincie en gemeente om het inpassingsplan en bestemmingsplan vast te stellen en de omgevingsvergunningen te verlenen. De zitting over deze zaak heeft eind september 2017 plaatsgevonden. Tijdens de zitting hebben de indieners van de beroepschriften, provincie Overijssel, gemeente Hardenberg en de initiatiefnemers van het windpark hun standpunten naar voren gebracht. Eén beroepschrift is tijdens deze zitting niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraak
Woensdag heeft de Raad van State uitspraak gedaan. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de resterende vier beroepschriften ongegrond verklaard. Dat betekent dat de besluiten van provincie en gemeente in stand blijven. Daarmee zijn het bestemmingsplan, inpassingsplan en de omgevingsvergunningen onherroepelijk geworden. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is de hoogste bestuursrechter van het land. Tegen haar uitspraken is geen hoger beroep meer mogelijk.

De initiatiefnemers starten begin 2018 met de voorbereidingen voor de realisatie van windpark De Veenwieken. Zo moeten de 10 windturbines besteld worden. Vanwege de lange levertijd van de turbines is de verwachting dat de bouw van windpark De Veenwieken in het najaar van 2018 start met het aanleggen van wegen. De bouw van de windturbines vindt plaats in de loop van 2019.

Lees ook

Het Boek van de Week

Cormoran Strike is op bezoek bij zijn pleegouders, tevens oom en tante, in Cornwall. Hij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.