raad tikt college op vingers over gebruik reserve

  Door Ton Herbrink

  Het onderwerp kwam aan de orde bij de bespreking van de nota reserves en voorzieningen. Betsy Ramerman (CDA) was verbolgen over het feit dat er middelen aan de reserve maatschappelijke ondersteuning waren onttrokken om daarvan een verbouwing van de daarvoor verantwoordelijke afdeling van het gemeentehuis te bekostigen. In niet mis te verstane bewoordingen gaf ze daarover haar mening. “Ik haal het geld voor de verbouwing van de badkamer toch ook niet van de spaarrekening van de kinderen”, besloot ze fel. Ze vond alle andere fracties aan haar zijde.

  Wethouder Jan Uitslag was een andere mening toegedaan dan de raad. “De verbouwing van de afdeling maatschappelijke ondersteuning past binnen het doel dat u ons als raad heeft meegegeven”, zei hij. De reden voor het gebruik van de desbetreffende reserve noemde hij zuiver pragmatisch. “We moesten snel schakelen, want er moesten meer werkplekken worden gerealiseerd om kwaliteit te kunnen blijven leveren. Als we de benodigde middelen uit de algemene reserve zouden willen halen, zou dat eerst via de raad moeten. Daarom hebben we gekozen voor de reserve sociaal domein, omdat het kon en mocht”, aldus Uitslag, die er snel aan toevoegde dat hij dat ook expliciet heeft benoemd. De wethouder zei ook dat de raad het college kan opdragen om dat te herstellen. Hij werd op zijn wenken bediend, want Ramerman diende daartoe een amendement in, dat door vier partijen mede werd ondertekend. Dat hadden er vijf kunnen zijn, maar PvdA-raadslid Johan Wiltvank was deze avond afwezig. Er ontstond nog even een levendige discussie met wethouder Ruud van Leeuwen over de uitvoering van het amendement, een discussie die door burgemeester Han Noten op een gegeven moment resoluut werd afgekapt. “Wethouder, zullen we het maar gewoon als politiek feit accepteren?”

  Het amendement werd vervolgens unaniem aangenomen en dat gold ook voor het voorstel ten aanzien van de nota reserves en voorzieningen. Wel zal de raad binnenkort worden geïnformeerd over de verschillen tussen een egalisatiereserve en een bestemmingsreserve en wat dat begrotingstechnisch betekent.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.