Home / ommenaar en dalfsen gepakt met zwaar illegaal vuurwerk

ommenaar en dalfsen gepakt met zwaar illegaal vuurwerk

De politie laat weten dat het de strijd tegen de handel in illegaal vuurwerk flink heeft opgevoerd. Het vuurwerk is veel gevaarlijker (levensgevaarlijk zelfs) dan vroeger; het heeft soms de explosiekracht van een granaat. Om die reden heeft de politie in Nederland zich verdiept in de handel, die vaak plaatsvindt via websites en social media. “We hebben zicht gekregen op honderden accounts en duizenden adressen waar dat zware vuurwerk ligt opgeslagen. We zetten nu alles op alles om zo veel mogelijk adressen langs te gaan, het vuurwerk in beslag te nemen en proces-verbaal op te maken.” Donderdag is de politie op veertien plaatsen aan de deur gekomen.

Criminelen verdienen grof geld met de handel in illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk leidt elk jaar tot ernstige verwondingen (soms erger) en vernielingen. Om die reden tillen openbaar ministerie en politie zwaar aan dit misdrijf. Ieder jaar pakt de politie grote en kleine handelaren op. Soms vormen die handelaren een crimineel samenwerkingsverband. Elk jaar neemt de politie tienduizenden kilo’s vuurwerk in beslag en start zij onderzoeken. Ook probeert de politie de handel te verstoren.

Landelijk politieteam
Een landelijke opererend politieteam speurt sinds oktober op internet naar mensen die op zoek zijn naar illegaal vuurwerk of dat te koop aanbieden. Daardoor kwamen honderden mensen in beeld die vervolgens bezoek krijgen van de politie. Zo kwam de politie op 21 december aan de deur bij afnemers van illegaal vuurwerk in Nijmegen, Scherpenzeel (twee adressen), Culemborg (twee adressen), Zevenaar (twee adressen), Hedel, Duiven, Ederveen, Ommen, Staphorst, Deventer en Dalfsen.

Daarbij valt de jonge leeftijd van de verdachten op; tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Uiteraard werden waar nodig de ouders betrokken. In alle gevallen werd het vuurwerk inbeslaggenomen; in totaal werden honderden stuks vuurwerk in beslaggenomen. Enkele personen hadden een paar stukken in huis, maar er werden ook grotere partijen aangetroffen.. Meestal was het vuurwerk besteld via een Poolse website; deze handel wordt door de nationale politie verder onderzocht.

Het gaat om de volgende personen:
Een 22-jarige Nijmegenaar (24 kilo verschillende soorten illegaal vuurwerk)
Een 21-jarige man uit Scherpenzeel (ruim 100 stuks illegaal vuurwerk) 
Een 16-jarige jongen uit Culemborg 
Een 14-jarige jongen uit Scherpenzeel
Een 16-jarige jongen uit Zevenaar 
Een 12-jarige jongen uit Ederveen 
Een 38-jarige man uit Ommen
Een 17-jarige jongen uit Staphorst
Een 22-jarige man uit Deventer 
Een 14-jarige jongen uit Dalfsen (ruim 100 stuks)
Een 13-jarige jongen uit Culemborg
Een 14-jarige jongen uit Zevenaar
Een 12-jarige jongen uit Duiven

Een 17-jarige jongen uit Randwijk en een 20-jarige man uit Dodewaard werden op de A2 bij Waardenburg aan de kant gezet. Zij waren in het bezit van meer dan tientallen nitraten. De politie laat weten door te blijven gaan met de actie.

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.