ommen krijgt nieuwe apv in 2018

  In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Wanneer een regel uit de APV wordt overtreden kan de gemeente dit strafbaar stellen en bijvoorbeeld een geldboete door de politie laten opleggen. Omdat de huidige APV op onderdelen verouderd was of omdat sommige regels niet meer goed passen bij ontwikkelingen in de samenleving, is een aantal onderdelen van de APV gewijzigd. Ook zijn nieuwe bepalingen opgenomen.

  Ruimere openingstijden horeca
  Eén van de wijzigingen is dat voor horecagelegenheden ruimere openingstijden gaan gelden. Alle horecagelegenheden mogen vanaf 1 januari 2018 in het weekend tot 04.00 uur open blijven. Horecabedrijven waar alcohol wordt geschonken, mogen in het weekend vanaf 02.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Voor alle horecagelegenheden geldt dat er in het weekend na 04.00 uur geen bezoekers meer aanwezig mogen zijn. De sluitingstijden op zondagavond en doordeweeks wijzigen niet.

  Bevoegdheden burgemeester
  Met de komst van de nieuwe APV krijgt de burgemeester meer instrumenten om de openbare orde en veiligheid te waarborgen, bijvoorbeeld bij grootschalige ordeverstoringen zoals risicovoetbalwedstrijden of uit de hand lopende demonstraties. De nieuwe APV regelt ook dat de burgemeester kan overgaan tot cameratoezicht in het belang van de handhaving van de openbare orde. Tenslotte krijgt de burgemeester meer bevoegdheden om woonoverlast aan te pakken.

  Diverse wijzigingen
  Het ‘verbod op slaapplaats op of aan een openbare plaats’ maakt het mogelijk om daklozen bij winterse weersomstandigheden verplicht gebruik te laten maken van een opvanglocatie.

  Het verbod tot openlijk drugsgebruik geeft de politie meer mogelijkheden overlast door het handelen in en gebruiken van soft- en harddrugs effectief aan te pakken.

  Voor het reguleren van prostitutie en het bestrijden van misstanden in de seksbranche sluit Hardenberg in de nieuwe APV aan bij landelijke regels. De gemeenteraad heeft middels het aannemen van een amendement besloten dat het aantal vergunningen voor bedrijven in de seksbranche wordt teruggebracht tot maximaal 1 seksinrichting en maximaal 1 escortbedrijf.

  Naast deze wijzigingen zijn in de nieuwe APV enkele wijzigingen doorgevoerd waarmee de APV beter aansluit op samenwerkingsverbanden in de regio en op ontwikkelingen in de samenleving. Ook zijn in sommige gevallen regels voor de hele gemeente gelijkgetrokken.

  Carbidschieten tijdens de jaarwisseling
  Carbidschieten blijft ook in de nieuwe APV onder voorwaarden toegestaan tussen 10.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur op nieuwjaarsdag. Een vergunning is niet nodig. arbidschutters moeten zich aan de volgende regels en voorwaarden houden:

  – Vaten mogen een inhoud hebben van maximaal 50 liter en moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak).
  – Het vrije schootsveld bedraagt minimaal 75 meter, er mogen geen openbare wegen of paden in het schootsveld liggen.
  – Er wordt geschoten in een richting die is afgewend van de woonbebouwing.
  – De locatie waar carbid geschoten wordt, ligt minimaal op 75 meter afstand van woonbebouwing en op minimaal 300 meter afstand van zorginstellingen of inrichtingen waar dieren worden gehouden.

  Gemeentelijk toezichthouders, toezichthouders van het waterschap en politiefunctionarissen van de politie-eenheid Oost-Nederland h

  ouden toezicht op het naleven van de regels in de APV en kunnen optreden als dat nodig is. Ook dit is in de nieuwe APV vastgelegd.
  De gemeenteraad heeft de nieuwe APV in de raadsvergadering van 12 december 2017 vastgesteld. De volledige tekst van de nieuwe APV is vanaf 20 december 2017 na te lezen op www.hardenberg.nl.

  De nieuwe APV treedt met ingang van 1 januari 2018 in werking. Op dat moment vervalt de oude APV.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.