leerlingen de maat presenteren stage ervaringen

  Foto/tekst: Dook van Gils

  Robin Overweg heeft stage gelopen bij Scouting in Dedemsvaart, hij moet er nog een aantal malen heen, omdat hij daar alleen op zaterdag terecht kan, maar hij heeft het daar wel naar z’n zin. Romanique Kleinman heeft de stage bij de Kringloop in Hardenberg er al opzitten. Ze heeft daar van alles gedaan, maar het kassawerk heeft haar voorkeur. Stef Smit kon als hulpconciërge aan de slag op zijn oude basisschool, de Fontein in Westerhaar, waar hij geholpen heeft met van alles en nog wat.

  Alle leerlingen hebben hun eigen kraampje ingericht met materialen van hun stageadres: T-shirts, vlaggen, relatiegeschenken en foto’s waarop hun werkzaamheden te zien zijn, maar er liggen ook heggenscharen, zagen, motorhelmen, verfspullen, hondenkoekjes, puzzels, en knuffels, afhankelijk van de organisatie waarbij ze stage gelopen hebben. Aan belangstellenden vertellen ze graag wat ze tijdens hun stage hebben gedaan en wat ze er geleerd hebben.

  Yvette Herbrink en Ronald Kleen Scholten, stagecoaches, over de stage van hun leerlingen: “De maatschappelijke stage is een soort snuffelstage, een voorproefje op de echte stage die ze na de kerstvakantie en in de laatste twee klassen moeten doen. De leerlingen moeten voor de maatschappelijke stage zelf een stageplaats zoeken en dat lukt eigenlijk altijd wel. We hebben een aantal vaste non-profit organisaties waar ze meestal terecht kunnen, zoals de kringloopwinkels, verschillende scholen en Landschap Overijssel. Daar zijn wij en de leerlingen natuurlijk erg blij mee.”

  Het onderwijs op de Maat is echt op de praktijk gericht; de leerlingen, variërend in de leeftijd van 12 tot 20 jaar, hebben vrijwel allemaal een rugzakje of een beperking. In het derde jaar moeten ze een branche kiezen waarin ze hun echte stage willen gaan doen. Ze hebben keuze in verschillende richtingen zoals veehouderij, horeca, zorg en welzijn, techniek, groen, metaal en hout. Alles is erop gericht in de toekomst aan het werk te kunnen. Yvette: “Bij de stages van de laatste twee jaar helpt de school met het zoeken naar een juiste plek, maar het is eigenlijk nooit een probleem om goede stageplaatsen te vinden. De afgelopen weken hebben ze wat stage-ervaring kunnen opdoen en hebben ze kunnen kijken of de branche die ze gekozen wel is wat ze er van verwacht hadden en of het werk bij hen past. Dat is wel belangrijk natuurlijk.”

  Aan het enthousiasme van de leerlingen te zien, zit dat dit leerjaar in elk geval wel goed.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.