Home / keurmeester wekking bewierookt de schoonheid der duiven

keurmeester wekking bewierookt de schoonheid der duiven

Vijftien clubleden hebben hun fraaiste duiven naar het clubgebouw gebracht voor de jaarlijkse tentoonstelling. Wekking is zeer te spreken over het niveau. “Er zitten er een paar bij, die ik zo mee wil nemen. Echt, topvogels.” En ja, natuurlijk is hem bekend dat de duivenclub uit Ommen excellente wedstrijdvliegers in de gelederen heeft. Maar dan kapt hij het gesprek glimlachend, maar resoluut af. Als onpartijdige man mag hij niet ingaan op namen.

Na zijn rokertje stapt Wekking weer naar binnen, waar Bennie Kosters en Gerard Wolters, zijn hulpjes tijdens de keuring, plaatsnemen achter de tafel, voor administratieve bijstand. De bril van de keurmeester staat op het puntje van zijn neus. De jonge doffer in zijn geroutineerde handen laat de beoordeling gelaten over zich heen komen en geeft geen krimp. Niet als Wekking hem omhoog houdt om hem op afstand te bekijken en ook niet als zijn vlerk gespreid wordt en daarna zijn snaveldoppen worden betast. Met geconcentreerde blik geeft de eenmansjury kort zijn bevindingen door aan het assisterende duo Kosters en Wolters.

Achter in de zaal ruimt Gerrit Dankelman af. De duivenman uit Arriën bekommert zich om de huishoudelijke taken en zorgt dat er naast koffie wat lekkers op tafel komt. Het is een drukke dag voor de organisatie. Natuurlijk, voor een groot deel routine, zo’n clubdag in combinatie met de tentoonstelling, maar iemand moet achter de bar staan, de keurmeester ontvangen en verzorgen, ’s avonds de gasten verwelkomen, loten verkopen en het Rad van Fortuin laten draaien, om maar even een greep te doen naar de activiteiten deze dag.

Voor de duivenmelkers is deze periode de tijd van observeren en ontspanning. De duiven zijn nu voor het oog op hun mooist. Net uit de rui en strak in het verenpak. De komende tijd komt het aan op het oog van de meester, welke doffer aan welk duivinnetje koppelen, om vanaf het voorjaar weer resultaat te boeken in de wedvluchten. Want hoe leuk ook, zo’n schoonheidswedstrijd, het is postduivenhouders in eerste instantie te doen om rappe racemonstertjes te fokken.

Keurmeester Wekking kwam in Ommen tot de volgende conclusies: tot schoonheidskoningin en algeheel kampioen van de show werd verkozen een oude duivin van Gerard Wolters.

De top drie per categorie, oude doffers: Gerard Wolters 1, Marinus Steen 2 en Gebroeders Ramaker 3. Oude duivinnen: Gerard Wolters 1, Gerrit Dankelman 2 en Gebroeders Ramaker 3. Jonge doffers: Albert Woertink 1 en Jan Emmink 2 en 3. Jonge duivinnen: Gerard Wolters 1, Jan van der Veen 2 en Marinus Steen 3.

Lees ook

Een tweede leven voor gevonden voorwerpen

In regio IJssel-Vecht gaan gevonden telefoons na drie maanden naar de Stichting Opkikker REGIO – …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.