Home / karin borstkanker ik 6

karin borstkanker ik 6

Vrijdag 10 maart
Vandaag staat vanaf 8.10 uur het pre-operatief onderzoek op het programma. De parkeerplaats van het ziekenhuis is nog redelijk leeg, dat scheelt op dit tijdstip 😉 Eerst heb ik een gesprek met een apothekersassistente, daarna met een anesthesioloog en tenslotte met een verpleegkundige. Ik geef bij de balie desgevraagd aan dat ik nu tijdelijk een slaapmiddel gebruik en ze geeft aan dat ik dan wel een uitdraai bij mijn apotheek moet aanvragen. Ik krijg een strook mee met een fax-nummer en bel mijn apotheek. Die faxt het meteen door.

De gesprekken stellen verder niet veel voor, mijn bloeddruk wordt gemeten, mijn longen en pols worden gehoord, er wordt uitleg gegeven over de narcose. Helaas kunnen ze nog geen datum geven van de operatie. Ik ben bang dat er nog een behoorlijke tijd tussen gaat zitten, omdat ik net gisteren een brief heb gekregen dat ik 28 maart naar de plastisch chirurg moet.

Na de onderzoeken loop ik naar gebouw B, Mammapoli. Aan de balie vraag ik of de operatiedatum al bekend is en ik krijg een telefoonnummer van de OK planning, die kan ik tussen 9.30-10.30 uur bellen. Daarnaast vraag ik of de afspraak van a.s. maandag nog wel door hoeft te gaan. Er zijn immers geen biopten genomen van de linkerborst, dus waarom zou ik moeten komen? Ohh, dat is een goede vraag, zie ik. De assistente geeft aan dat ze de afspraak omzet in een telefonische afspraak. Prima, zie het nut er niet van in, maar oké!

Thuisgekomen bel ik meteen naar de OK planning, waar ik hoor dat ik pas 11 april geopereerd word. Dat valt me tegen en dat spreek ik uit. Ze begrijpt me en gaat navragen of er nog een andere datum mogelijk is. Even later komt ze bij me terug: nee, is niet mogelijk, want de plastisch chirurg zit al helemaal vol tot die datum en ook voor de chirurg geldt dat. Ik geef aan dat ik ook wel door anderen wil worden geholpen maar ook dat lukt niet. Het gaat er mij niet zozeer om dat ik in paniek raak of dat die borst eraf moet voor mijn gevoel, maar meer dat ik het erg zou vinden als we de zomervakantie zouden moeten annuleren (en dan met name voor mijn man en dochter).

Even later bel ik met de kennis die op Oncologie in Meppel werkt en zij gaat haar best doen om te bekijken of het in Meppel wel eerder lukt.
Later die dag win ik een bos bloemen op Facebook, erg leuk. En ik heb al zo’n bloemenzee thuis! Ook de kennis in Meppel krijgt het niet voor elkaar een eerdere operatiedatum te plannen, dus ik leg me er maar bij neer.

Vrijdag 17 maart
Vandaag mijn 50e verjaardag gevierd, inclusief knalfeest. Wat heb ik genoten van alle lieve mensen om me heen. Drie Sarah’s en een spandoek in de tuin en ’s avonds een heus dansoptreden van mijn lieve vriendinnen!

Maandag 27 maart
Eindelijk een vervolg; ditmaal een afspraak met de chirurg. Zij wist nog niet eens een operatiedatum, kwamen we al snel achter. Die heb ik haar dus maar verteld 😉

Ik ging ervan uit dat er direct een prothese geplaatst zou gaan worden, maar van dat idee ben ik alweer af gebracht. Zo vaak wordt dat niet gedaan en ze vertelt me dat ze heel erg twijfelt of de tepel wel kan blijven zitten. Omdat de tumor nog binnen de twee cm van de tepel af ligt en de hele borst vol zit met voorlopers, is de verwachting dat er ook negatieve cellen in de tepel zitten. Ze kan dit door middel van een testje tijdens de operatie uitvinden of we kunnen nu al aangeven dat hij eraf moet. Mijn man geeft aan dat dat testje hem verstandig lijkt. Ze heeft nog een paar bezwaren, maar we moeten het maar overleggen met de plastisch chirurg.

De plastisch chirurg blijkt een man op leeftijd te zijn, een nogal markant figuur (ze is niet erg discreet over haar collega, zeg maar ;)). Ze drukt me op het hart later te bellen als dingen niet duidelijk blijken te zijn na het gesprek met hem. Ben nu wel erg nieuwsgierig geworden…
We mogen met een assistente mee en nu ik het zo bedenk hebben we daar niets nieuws gehoord, alleen dat ze ons erna bij de regieverpleegkundige zou laten komen.

De regieverpleegkundige heet nu Diana in plaats van Antoinette, maar dat geeft niet want zij is ook aardig. Ze geeft me een folder mee over borstreconstructies en geeft me meer uitleg over de gevolgen, hoe lang je niet veel mag doen etc. Dit is veel meer verhelderend dan het gesprek met de chirurg. Zij zegt me dat ze me ’s middags belt om te vragen hoe het gesprek met de plastisch chirurg gegaan is en of er nog vragen zijn. Ik vraag haar of het zo’n onduidelijk figuur is en dan geeft ze aan dat dat niet zo is, maar dat er vaak vragen zijn na een dergelijk bezoek. Oké!

Karin
Dalfsen

Lees ook

Politiek Verwoord

Dalfsen – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.